teamontwikkeling

ZELFSTURENDE TEAMS ZORG

Zelfsturende teams in de zorg werkend krijgen

Zelforganisatie, zelfsturing en eigenaarschap tonen: verschillende woorden om mensen integraal verantwoordelijk te maken voor een resultaat. De beoogde voordelen zijn prachtig: dat de professional zijn kwaliteiten ten volste kan ontwikkelen en hierdoor efficiënt op de klantvraag in kan spelen. De werkelijkheid is echter complexer dan enkel een managementlaag schrappen en die verantwoordelijkheden in het team te beleggen. Daarbij is zelfsturing soms de oplossing niet en ligt een tussenweg of team en managementontwikkeling meer voor de hand. Rijnconsult helpt graag bij deze uitdaging. We hebben veel expertise op dit gebied, dankzij ons Europese onderzoek en ervaringen bij diverse organisaties.

Typische klantvragen

Visie op zelfsturing in de zorg

Zelfsturing in de zorg is meer dan een oplossing: het is een concept. We zien dat zorgorganisaties heel verschillend omgaan met teamontwikkeling en zelfsturing. Om te voorkomen dat professionals op een gegeven moment met de ziel onder de armen door de organisatie zwalken, is meer nodig dan taken terugleggen in de lijn. Het invoeren van zelfsturende teams betekent het bouwen aan een relatie gebaseerd op vertrouwen. Het vergt met name een investering in een flink aantal afspraken die je als organisatie met de zelfsturende teams aangaat. En daarbij de samenwerking binnen en tussen de teams om afspraken te realiseren. Deze afspraken dienen gebaseerd te zijn op eenzelfde visie en denkraam.

Om zelfsturing in de zorg in te voeren of te verbeteren, is er een bepaalde volgorde die we hanteren. We beginnen op organisatieniveau: daar wordt de fundering gelegd voordat de teams in staat zijn om met zelfsturing te werken. Vervolgens kan er per team gekeken worden naar de ontwikkelfase en op basis daarvan wordt een ontwikkelplan per team opgesteld. In teambijeenkomsten, maar ook door middel van persoonlijke reflectie kijk je vervolgens naar het functioneren van het individu binnen het zelfsturend team – zijnde de teamleden én de manager. En zelfs een teambootcamp van meerdere dagen – zonder flauwe oefeningen, maar gebaseerd op het CORPI-model en het Lencioni-model – behoort tot de mogelijkheden.

Resultaat

Uitgelicht

Onderzoek: de faal- en succesfactoren

Sparren met onze experts?

Benieuwd hoe wij je kunnen helpen?