Blog: Impactvolle improvisatie

Een van mijn favoriete televisieprogramma’s toen ik een kind was, was De Lama’s. Een aantal komedianten kwamen bij elkaar om, onder sturing van de presentator en het publiek, de meest absurde situaties uit te beelden door middel van improvisatie. Vooral van het spel ‘allerslechtste aller tijden’ kon ik altijd genieten. Het was indrukwekkend te zien hoe zij het telkens weer voor elkaar kregen het publiek, en mij, aan het lachen te krijgen door hen een tegengestelde spiegel voor te houden die laat zien hoe het niet moet.

Helaas is een van de in ons vak meest interessante situaties nooit in de afleveringen van de Lama’s aan bod gekomen: De allerslechtste impact-maker aller tijden. Hoe zou ons leven er nu eigenlijk uit zien als we exact 0 impact zouden maken in de wereld? Omdat je hier juist heel goed van kan leren hoe het wél moet, besloten we een deel van onze afgelopen heidedagen te besteden aan een improvisatie sessie. Door zelf sketches te verzinnen, zouden we erachter komen hoe je geen impact maakt en veel belangrijker, hoe je juist zo veel mogelijk impact kan maken. Het paste ook precies in de bredere thematiek van de heidedagen 2022: Wat is onze gemeenschappelijke taal?

impact heidedagen

Tekenend voor deze sessie zijn de volgende twee conclusies. Allereerst, iedereen die dit type oefening nog een keer met Rijnconsult wil doen, dient voldoende tijd in te rekenen voor overleg over de vraagstelling. Want wat is impact nu eigenlijk? Alleen positieve, of ook negatieve impact? En op welk niveau impact maken gaat het over? Impact maken in het leven van het individu tegenover je of toch op hoger niveau van de organisatie of zelfs de maatschappij als geheel? En op welke manier kun je impact maken? Schijn je licht met een zaklamp op een individu, belicht je de hele omgeving om datgene mee te pakken wat het individu zelf niet ziet, of schijn je met een andere kleur licht om een ander perspectief te laten zien?  

Los van deze talrijke discussies over het woord impact, bleek er toch ook nog daadwerkelijk ruimte om te improviseren. Nadat afgunst voor het bezit van 3 Tesla’s, de meest interessante telefoon ooit en een obsessieve focus op vinkjes zetten de revue passeerden, ontstond met improvisatie de tweede conclusie: De belangrijkste factor om impact te kunnen maken is verbinding. Wanneer je écht in verbinding staat met de ander, krijg je meer voor elkaar.

Heidagen 22

Benieuwd hoe wij impact in jouw organisatie kunnen maken (met een focus op verbinding maken) of hoe wij jou kunnen helpen meer impact te maken? We komen graag een keer sparren, dus bel of mail gerust! 

Neem contact met ons op

Auteur

Afbeelding
Luc van Veghel
Luc van Veghel