Gebiedsgericht werken: Hoe dan?

Op woensdag 28 juni heeft Rijnconsult een themabijeenkomst georganiseerd over gebiedsgericht werken. Uit de brede belangstelling vanuit onder andere Haarlem, Nissewaard, Krimpenerwaard, Gooise Meren en Alkmaar blijkt dat veel gemeenten op zoek zijn naar hoe dit vorm te geven. We zien dat onze klanten bij de invulling van gebiedsgericht werken aanlopen tegen dezelfde bestuurlijke, organisatiekundige en praktische vraagstukken. Vragen die gaan over eigenaarschap, sturingslijnen, positionering, participatie en bestuurlijk-ambtelijk samenspel. In onderstaande visualisatie een impressie.

Gebiedsgericht werken

 

In de themabijeenkomst hebben Rijnconsulters Boris Gooskens en Bert Berghuis een introductie gegeven vanuit organisatiekundig perspectief. Vorm volgt inhoud, dus een belangrijke eerste vraag is wat de bestuurlijke ambitie is. Op hoofdlijnen onderscheiden we drie basisvarianten: het loket in de wijk, de gebiedsgerichte aanpak van specifieke vraagstukken of organisatiebrede gebiedssturing. Gebiedsgericht werken past in een bredere beweging naar andere moderne organisatievormen zoals opgavegericht werken en programmatisch werken. Rode draad in al deze organisatievormen is dat vraagstukken diffuser worden, dat oplossingen met de samenleving worden gezocht en het aantal sturingslijnen toeneemt. Enige vorm van matrixsturing is onvermijdelijk. Een matrixorganisatie vraagt om meer rolvastheid dan een lijnorganisatie en (bij)sturing op de integrale opgave vanuit de directie. Meerdere gemeenten adresseerden het knelpunt van gebiedsmanagers die als een Jan zonder Land onvoldoende medewerking krijgen vanuit de lijn. Tot slot hebben we aan de hand van het zogenaamde ‘Koningslied effect’ de spanning besproken tussen breed draagvlak en heldere keuzes binnen de gebiedsvisie.

Na de beschouwing vanuit organisatiekundig perspectief volgde een enthousiasmerend praktijkverhaal van Joost Spithoven, die namens Rijnconsult kwartiermaker gebiedsmanagement is in Alphen aan den Rijn. Hij deelde zijn ervaringen met het opzetten van een gebiedscyclus in samenspraak met de wijk- en dorpsraden en de vakafdelingen. Hij waarschuwde voor een duidelijke afbakening (wat zit er wel en níet in het gebiedsplan?), tijdig betrekken van raad en college en een werkwijze om opvolging te geven aan initiatieven die opkomen tijdens de inwonersavonden.

Gebiedsgericht werken

Rijnconsult heeft veel ervaring met strategieontwikkeling, organisatieontwerp en programmamanagement binnen gemeenten. Gebiedsgericht werken is hierin een terugkerend thema. Naast onze ervaring in Alphen aan den Rijn hebben we opdrachten op dit thema uitgevoerd voor grotere en/of meerkernige gemeenten zoals Ede, Haarlem, Land van Cuijk en Utrecht. Ook komt dit onderwerp altijd aan bod rond gemeentelijke herindelingen.

Meer weten over dit onderwerp? Boris Gooskens en Bert Berghuis geven je graag meer informatie.

Neem contact op