Case: On the way to Planet Proof

De vraag

Het besef dat de aarde onze levensstijl niet langer aankan, neemt steeds meer toe. Veel organisaties werken aan de 17 Sustainable Development Goals. Zo ook RoyalFrieslandCampina (RFC). In 2018 ontstond bij RFC het idee om een nieuwe integrale standaard in de markt te zetten die openstaat voor de hele zuivelsector. Een ketenbreed keurmerk zet je echter niet van de een op de andere dag op. Eveline van Westerop, directeur bij Rijnconsult kreeg de opdracht om dit proces in goede banen te leiden.

De aanpak

Kenmerkend aan dit project was de continue afwisseling tussen proces, inhoud en relatie. Een ketensamenwerking als deze vraagt om zeer strak procesmanagement, met een helder overzicht en een onbetwistbare voortgang. Daarnaast vergt het ook veel inhoudelijk organisatieadvieswerk. Misschien was het allerbelangrijkste nog wel het bouwen aan de onderlinge relaties, het wij-gevoel en het geloof dat we er samen uitkomen.

Het resultaat

Het was hard werken, maar uiteindelijk is het werkelijkheid geworden: het keurmerk staat. Dat betekent echter niet dat iedereen nu achterover kan leunen. Er zijn veel ontwikkeldoelstellingen afgesproken; het heet niet voor niets ‘On the way to PlanetProof’. Het is een stap op de weg naar een totaal duurzame keten. Die, weliswaar in kleine stapjes, de hele markt uitdaagt om mee te lopen richting producten die PlanetProof zijn. 

Zie ook het artikel: melk, on the way to Planetproof>>

Specialisten

Afbeelding
Eveline van Westerop
Eveline van Westerop