Duurzaamheid

Duurzaamheid in organisaties

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor onze opdrachtgevers. Daarom is duurzaamheid binnen Rijnconsult al jaren een belangrijk thema wat meegenomen wordt in alle opdrachten. Onze adviseurs zijn intrinsiek sterk gemotiveerd met duurzaamheid bezig en zijn vaak ook privé bij duurzaamheidsvraagstukken betrokken.

Zo weten wij organisaties te ondersteunen, van visieontwikkeling tot brede implementatie. Wij helpen je het vraagstuk op de agenda van bestuurders te zetten en ook om de rest van de organisatie mee te nemen in een duurzaamheidstransitie. 

Rijnconsult door MT bekroond tot leider in duurzaam ondernemen 

Typische klantvragen

Hoe kunnen we jou helpen met het duurzaamheidsvraagstuk?

Wij streven ernaar organisaties te helpen bij iedere stap in de ontwikkeling naar duurzamer ondernemen. Dit begint met bewustzijnsontwikkeling. Vaak weten de meeste mensen in de organisatie wel dat duurzaamheid belangrijk is, maar is het onduidelijk welke rol duurzaamheid binnen de eigen organisatie kan spelen. We ervaren dat duurzaamheidsmanagers of managers die werken aan transities binnen bijvoorbeeld woningcorporaties of gemeenten worstelen met het vraagstuk hoe zij duurzaamheid op de agenda kunnen zetten van het bestuur en hoe ze de rest van de organisatie kunnen meenemen.

Wij bieden inzicht in en kennis van de verschillende duurzaamheidstrends. We helpen organisaties met vragen als: welke duurzaamheidsontwikkelingen zijn er in de sector en hoe kan de organisatie hierop inspelen? Denk daarbij aan CSRD wet- en regelgeving, ecologische duurzaamheid, sociaal kapitaal en good governance. In het bijzonder hebben we daarbij aandacht voor de noodzakelijke samenwerking, geen enkele organisatie kan deze transitie immers alleen. 

Bij dergelijke strategievragen komen onder andere bewustzijn en visie ontwikkeling kijken. Maar ook na deze strategievraag helpen wij organisaties bij de implementatie ervan. Hierbij gaat het om zaken als nieuwe processen implementeren die duurzaamheid ondersteunen, ander leiderschap tonen en het meenemen van de organisatie in het nieuwe gedrag. De rode draad door al deze veranderprocessen is duurzaamheid, of dit nu gaat om meebewegen met duurzaamheidsontwikkelingen of als koploper actief trachten transities te versnellen. Wij denken graag mee wat duurzaamheid nu écht betekent voor uw organisatie en organisaties in uw keten en/of netwerk.

Stappenplan ontwikkeling en implementatie duurzaamheidsvisie

Hoe maak je een goede start? Enkele opties

Ja, ik wil meer informatie

Ik wil graag meer informatie over:

Wij begeleiden bij de complete transformatie van visie tot implementatie, zodat je als organisatie wendbaar blijft. Benieuwd?

Hoe duurzaam zijn wij?

Duurzaamheidsbeleid Rijnconsult

Rijnconsult is in Nederland geaccrediteerd door de Council for Sustainable Development. In de praktijk houdt dat in dat wij voldoen aan richtlijnen ten aanzien van milieu en energie. Zo rijden we in auto's, die voorzien zijn van een A of B label (energiezuinige auto’s). Tevens zijn we CO² neutraal. Iets wat we bereiken door jaarlijks stukken bos aan te planten. Zie ook  https://www.wbcsd.org/

Op basis van het Sustainable Development onderzoek* van het vakblad Management Team (MT Sprout) is Rijnconsult bekroond als leider in duurzaam ondernemen. Dat doen we door onze klanten te helpen bij het realiseren van de ESG-doelstellingen (ecologische duurzaamheid, sociaal kapitaal, good governance) in de grote transities van dit moment.

Duurzaamheid vinden wij een belangrijk aandachtsgebied voor organisaties van deze tijd. Vanuit deze gedachtegang Rijnconsult is in Nederland vertegenwoordiger van de DNK Code (Sustainability Code / Benchmarking) voor gemeenten. Daarmee bieden wij gemeenten dienstverlening om zich op het vlak van duurzaamheid verder te ontwikkelen.

Wanneer je echt duurzaam bent, blijft een lastige discussie, waar ook wij mee worstelen, we rijden bijvoorbeeld nog steeds in auto’s. Soms maak je keuzes waarvan je weet dat het op dit moment minder duurzaam is. We dagen ook onszelf uit om steeds weer een stapje duurzamer te worden.

Uitgelicht

Benieuwd hoe wij je kunnen helpen?