Duurzaamheid

Duurzaamheid

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor onze opdrachtgevers. Daarom is duurzaamheid binnen Rijnconsult al jaren een belangrijk thema wat meegenomen wordt in alle opdrachten. Onze adviseurs zijn intrinsiek sterk gemotiveerd met duurzaamheid bezig en zijn vaak ook privé bij duurzaamheidsvraagstukken betrokken.

Zo weten wij organisaties te ondersteunen, van visieontwikkeling tot brede implementatie. Wij helpen je het vraagstuk op de agenda van bestuurders te zetten en ook om de rest van de organisatie mee te nemen in een duurzaamheidstransitie. 

Hoe kunnen we jou helpen met het duurzaamheidsvraagstuk?

Wij streven ernaar organisaties te helpen bij iedere stap in de ontwikkeling naar duurzamer ondernemen. Dit begint met bewustzijnsontwikkeling. Vaak weten de meeste mensen in de organisatie wel dat duurzaamheid belangrijk is, maar is het onduidelijk welke rol duurzaamheid binnen de eigen organisatie kan spelen. We ervaren dat duurzaamheidsmanagers of managers die werken aan transities binnen bijvoorbeeld woningcorporaties of gemeenten worstelen met het vraagstuk hoe zij duurzaamheid op de agenda kunnen zetten van het bestuur en hoe ze de rest van de organisatie kunnen meenemen.

Wij bieden inzicht in en kennis van de verschillende duurzaamheidstrends. We helpen organisaties met vragen als: welke duurzaamheidsontwikkelingen (zoals CSRD wet- en regelgeving, consumenten/ bewoner trends) zijn gaande in het netwerk of de sector en hoe kan de organisatie hierop inspelen? Bij dergelijke strategievragen komen onder andere bewustzijn en visie ontwikkeling kijken. Maar ook na deze strategievraag helpen wij organisaties bij de implementatie ervan. Hierbij gaat het om zaken als nieuwe processen implementeren die duurzaamheid ondersteunen, ander leiderschap tonen en het meenemen van de organisatie in het nieuwe gedrag. De rode draad door al deze veranderprocessen is duurzaamheid, of dit nu gaat om meebewegen met duurzaamheidsontwikkelingen of als koploper actief trachten transities te versnellen. Wij denken graag mee wat duurzaamheid nu écht betekent voor uw organisatie en organisaties in uw keten en/of netwerk.

Typische klantvragen

Stappenplan ontwikkeling en implementatie duurzaamheidsvisie

Hoe maak je een goede start?

Awareness workshop 'de voedseltransitie'

In een dagdeel worden jij en je collega’s bewust gemaakt van wat er speelt op het gebied van duurzaamheid. Welke wet-regelgeving is er? Waar bewegen anders organisaties naartoe? Welke mogelijkheden zijn er voor jou binnen -en buiten jouw organisatie om de transitie aan te jagen? Dit zijn een paar van de vragen die de revue kunnen passeren tijdens deze workshop. Zodoende is dit een mooie eerste stap waar we met maximaal 10 deelnemers beginnen aan een reis naar duurzaamheid.

Materialiteitsanalyse in het kader van CSRD

Gedurende een (dubbele) materialiteitsanalyse voeren we samen een stakeholderanalyse uit, creëren we een vragenlijst en zetten die uit bij groepen stakeholders, verwerken we de uitkomsten, nemen we verdiepende interviews af en organiseren we workshops. Samen met geselecteerde stakeholders ontwikkelen we een heldere prioritering van het duurzaamheidsbeleid.

Quick Scan

Tijdens een quick scan van 5 dagen, analyseren wij in hoeverre jullie organisatie waardevol samenwerkt, integraal denkt en doet en hoe wendbaar zij is op het gebied van duurzaamheid. Middels deze analyse wordt duidelijk waar de ontwikkelpunten liggen en welke stappen je kunt ondernemen om succesvoller te zijn in de duurzaamheidstransitie. .

Ja, ik wil meer informatie

Ik wil graag meer informatie over:

Wij begeleiden bij de complete transformatie van visie tot implementatie, zodat je als organisatie wendbaar blijft. Benieuwd?

Hoe duurzaam zijn wij?

Duurzaamheidsbeleid Rijnconsult

Rijnconsult is in Nederland geaccrediteerd door de Council for Sustainable Development. In de praktijk houdt dat in dat wij voldoen aan richtlijnen ten aanzien van milieu en energie. Zo rijden we in auto's, die voorzien zijn van een A of B label (energiezuinige auto’s). Tevens zijn we CO² neutraal. Iets wat we bereiken door jaarlijks stukken bos aan te planten. Zie ook  https://www.wbcsd.org/

Duurzaamheid vinden wij een belangrijk aandachtsgebied voor organisaties van deze tijd. Vanuit deze gedachtegang Rijnconsult is in Nederland vertegenwoordiger van de DNK Code (Sustainability Code / Benchmarking) voor gemeenten. Daarmee bieden wij gemeenten dienstverlening om zich op het vlak van duurzaamheid verder te ontwikkelen.

Wanneer je echt duurzaam bent, blijft een lastige discussie, waar ook wij mee worstelen, we rijden bijvoorbeeld nog steeds in auto’s. Soms maak je keuzes waarvan je weet dat het op dit moment minder duurzaam is. We dagen ook onszelf uit om steeds weer een stapje duurzamer te worden.

Uitgelicht

Benieuwd hoe wij je kunnen helpen?