Handig modelletje voor uw samenwerkingen met anderen

“Hoe werken samenwerkingsprocessen in netwerken en wat vraagt het van onze eigen organisatie?”, dat waren de twee centrale vragen tijdens een module van de leergang ‘eenvoudig organiseren van gemeenten’ die ik samen met een collega leidde in februari van dit jaar. De aanleiding voor de opleiding was dat mij opviel dat de gemiddelde gemeentesecretaris druk aan het sleutelen is aan het organisatiemodel, de topstructuur en publiek-private/publieke samenwerkingen, maar de bedrijfskundige wetmatigheden niet altijd bekend terrein zijn. Met docenten waren we er snel uit: er zou een gezamenlijke leergang van de Radboud Management Academy en Rijnconsult komen. Inmiddels zitten we in de tweede jaargang.

De zaal van de Van der Valk in Lent was bemenst met buitengewoon ervaren én leergierige gemeentesecretarissen en -managers. Een van de gebruikte modellen deel ik graag met u: ‘A Model of Collaborative Governance’ van Chris Ansell en Alison Gash, verbonden aan de universiteit van California, Berkeley. Zij ontwikkelden het model na het bestuderen van literatuur en 137 publiek-private samenwerkingen. In het artikel identificeren zij kritieke variabelen voor succesvolle samenwerking, onderverdeeld naar een aantal clusters: de startcondities, het samenwerkingsproces, de inrichting van de samenwerking en het leiderschap.

De deelnemers reflecteerden op basis van het model op enkele actuele samenwerkingen. Voorbeelden van conclusies waren dat samenwerkingspartners elkaar regelmatig treffen, maar dat de deelnemers nauwelijks werken aan een gezamenlijke probleemdefinitie en een heldere missie, of dat een echte netwerkleider die de dialoog faciliteert en de partijen bij elkaar brengt ontbreekt. 

Genoeg materiaal om ‘thuis’ mee aan de gang te gaan. Wellicht ook voor u interessant om aan de hand van het model een lastig lopende samenwerking te analyseren.

In een volgende bijdrage zal ik nader ingaan op onderdelen van het model. Laat vooral weten naar welke u het meest nieuwsgierig bent. Ik ben ook benieuwd naar leuke en interessante verhalen over uw samenwerkingen.

Tjin Bremer, partner

Bronvermelding en link

Voor de liefhebber: het artikel ‘Collaborative governance in theory and practice’ is in 2007 gepubliceerd door Oxford University Press in ‘Jounal of Public Administration Research and Theory’. Te vinden via: https://sites.duke.edu/niou/files/2011/05/Ansell-and-Gash-Collaborative-Governance-in-Theory-and-Practice.pdf

 

Specialisten

Afbeelding
Tjin Bremer
Tjin Bremer