Ontwikkelen houding en gedrag in netwerken

In ketens en netwerken draait het succes voor een groot deel om de betrokkenen en hun wil om aan de samenwerking te bouwen. Bouwen aan vertrouwen noemen we het graag. Samenwerken op basis van gelijkwaardigheid en wederkerigheid met veelal onbekenden wat het spannend en uitdagend maakt. Maar ook met mensen waarmee in een eerder stadium mogelijk werd geconcurreerd. Of waar stereotyperende grappen over werden gemaakt (Oh, typisch die lui van … Kunnen ook echt niets goed doen!).

 
ontwikkelen houding gedrag llo

Het realiseren van een verandering van de organisatiecultuur lijkt een hele klus. En eerlijk is eerlijk, in de praktijk blijkt dat vermoeden bevestigd te worden. De hele cultuur in een keer veranderen is niet mogelijk. Het beeld van de tanker of een containerschip dringt zich op. Het blijkt beter te werken om andersom te starten, op de werkplek zelf. Met eenvoudige, haalbare aanpassingen. Oftewel, kiezen voor ander gedrag in een specifieke situatie. Het ontwikkelen van een nieuwe houding en dito gedrag vindt dan plaats tijdens het werk. Leiding en medewerkers werken er samen aan ondersteunt door staf of externen. Onderstaand schema laat zien hoe wij naar het proces van gedragsontwikkeling kijken.

Onze werkwijze wordt gekenmerkt door gesprekken, workshops, werkplaatsen en mogelijk large scale interventies gebaseerd op 70-20-10, appreciative inquiry, deep democracy, speed of trust, professionalisering en persoonlijk leiderschap.

We komen graag langs om onze ervaringen te delen met de realisatie van continu verbeteren, meer evalueren leren en ontwikkelen op de vloer, gedeeld leiderschap, teamwerk, klantgericht werken, resultaatgericht werken, zelfsturing en zelforganisatie.

Rijnconsult leestip

Ontwikkelen van organisatiegedrag'Daar is een cultuurverandering voor nodig!'. We horen het vaak in...
Door:
Ernst-Jan Reitsma