JETZT Op bezoek bij Saxenburgh Medisch Centrum

Vijf jonge JETZT-collega’s kwamen over de vloer in het Saxenburgh Medisch Centrum (SMC), daags na het afzwaaien van collega Rijnconsulter Bas van der Velde als interim bestuurder bij Saxenburgh. Het splinternieuwe en lean gebouwde ziekenhuis was de ideale omgeving om ingewijd te worden in de geheimen van de zorg. Na een inleiding over het zorgsysteem nam voormalig collega bestuurder Wouter van der Kam de collega’s op sleeptouw door het pand. Net afgestudeerd, nieuwsgierig en slim: dan zijn er wel wat verwonderpunten om te delen.

Verwonderpunten in de zorg

De JETZT-collega’s hebben nog weinig (persoonlijke) ervaring in de zorg, gelukkig maar trouwens. Dit gaf ook ruimte voor verwondering over het systeem, waarbij Wouter en Bas het merendeel konden verklaren. Toch bleven er een paar over die interessant zijn om te delen en het geweten te kietelen:

  • Hoe kan het dat in alle landelijk beleid de nadruk nog vooral ligt op het voorkomen van een onbeheersbare kostenstijging, terwijl de beperking in de arbeidsmarkt nu al nijpender is dan die in geld? Concreet beleid om deze uitdaging het hoofd te bieden is nog weinig zichtbaar.
  • Waarom betalen werkgevers eigenlijk mee aan zorgkosten? En waarom is dat niet breder bekend? Volgens het CBS maar liefst 18 van de 100 miljard.
  • Wie zit er eigenlijk te wachten op alle privacy beperkingen, terwijl op veel andere terreinen het delen van data gemeengoed is? Voor jongere generaties valt de balans tussen gemak en privacy toch anders uit.
  • Wat betekent de I eigenlijk in het Integraal Zorg Akkoord, als de huisartsen, waar een groot deel van de sleutels nu wordt neergelegd, niet mee ondertekenen?
  • Waarom blijven preventie initiatieven hangen in goede bedoelingen? De relatie tussen welzijn en fysieke gezondheid is inmiddels wel voldoende onderbouwd. Zo staat bijvoorbeeld vast dat schuldenproblematiek leidt tot fysieke klachten. Zijn onze schotten in de zorg dan echt zo heilig?
  • Hoe ga je met dit alles om als bestuurder van een ziekenhuis of zorginstelling? 

Saxenburgh Medisch Centrum – een splinternieuw en lean ziekenhuis

Het eerste wat opvalt aan het SMC is de compactheid: gebouwd op de maat van de toekomst en zonder allerhande aanbouwen die een gemiddeld ziekenhuis tot een doolhof maken. Alles is gericht op de patiënt en doorstroming – de lichte zorg voorin bij de hoofdingang, de zwaardere zorg meer naar achteren. Daarnaast valt de helende omgeving op – door gebruik van licht, lucht en natuurlijke materialen. Wouter heeft gedeeld hoe mooi en ingewikkeld het was om in drie dagen patiënten over te hevelen van het oude naar het nieuwe gebouw – een echt ingewikkelde operatie. Een mooier overzicht van de kernfuncties van een ziekenhuis is er niet te vinden. Rijnconsult heeft advies geleverd over welke organisatiestructuur het beste past binnen de uitdagingen van deze tijd en passend is bij de prachtige nieuwbouw.

Jetzt bezoek

Over Rijnconsult en JETZT

Rijnconsult is al sinds 1978 een gerenommeerd adviesbureau in Nederland en in de zorg. JETZT! Is een nieuw initiatief vanuit de schoot van Rijnconsult om met een nieuwe generatie van licht idealistische starters die mee willen werken aan maatschappelijke impact. Intelligente energiebommen die plannen van papier halen, projecten op- of doorstarten en zichtbaar resultaat boeken. Voor meer informatie en het binnenhalen van een energiebom:

JETZT

9 januari 2023