Jij had een nieuwe baan toch? Wat doe je eigenlijk?

Inmiddels werk ik ruim een half jaar als adviseur bij Rijnconsult in het team binnenlands bestuur. Sinds het verder afbouwen van de coronamaatregelen, is ook mijn agenda weer meer gevuld met verjaardagen, etentjes en weet ik al niet meer. Hierbij komen een aantal vragen vrij structureel langs: hoe bevalt je nieuwe baan? Heb je leuke collega’s? En wat doe je nou eigenlijk precies? Voor mij aanleiding genoeg om de antwoorden op die vragen, eens op papier te zetten. Na een half jaar kan je daar immers als het goed is best wat zinnigs over zeggen. En het helpt mij ook bij het aanscherpen van mijn borrelpraatje voor de volgende keer.

heidedagen

Vriendelijke vakidioten

First things first: de collega’s. Bij Rijnconsult werken pak hem beet vijftig mensen en voor mij waren zij vrij letterlijk het allereerste. 1 september, mijn eerste werkdag, begonnen namelijk ook de jaarlijkse heidagen. Deze zijn elk jaar na de zomer om met de hele organisatie samen te komen, verdieping te krijgen op bepaalde thema’s door middel van workshops en om het samen gezellig te hebben. Zo kon ik op dag één gelijk iedereen ontmoeten op de hei in het Gelderse Elspeet. Intensief, maar erg leuk. Het eerste wat me hierin opviel was het warme onthaal. Het zijn stuk voor stuk sociale en mensgerichte collega’s waarbij je je snel thuis voelt. Liep ik een moment alleen, dan kwam er snel iemand naar me toe om te vragen of ik het naar mijn zin had en hoe ik het vond om gelijk in deze drukte te belanden. Daarnaast ondervond ik dat bij Rijnconsult nieuwsgierige mensen werken. Benieuwd naar je achtergrond, motivatie en interesses. Een snelle les hierbij, was dat als antwoord op de vraag waar je oorspronkelijk vandaan komt, mijn standaard “uit de buurt van Nijmegen”, niet volstaat. Dat terwijl ik daar normaal eigenlijk altijd mee weg kom, want waarom zou je mensen vermoeien met dorpen of gemeenten waar ze toch nog nooit van gehoord hebben? Nou, dat geldt niet bij de collega’s van Rijnconsult. Als adviseurs hebben ze door het hele land gewerkt, in en voor veel gemeenten.  Zonder uitzondering werd er dan ook doorgevraagd op mijn antwoord. ‘Waar dan precies?’ ‘Welke gemeente?’ ‘Oh daar heb ik wel eens een opdracht gedaan!’. Tot slot zijn het ook een stel vakidioten. Er waren sessies over de voedseltransitie en Rijnlands organiseren, waarbij uiteenlopende meningen met bevlogenheid werden gedeeld en verdedigd. Hier voel ik me wel thuis, was al snel mijn conclusie.  

heidedagen

 

Inspirerende inhoud

Goed, mensen leren kennen en op de hei zitten is leuk, maar daarna moet er ook gewoon gewerkt worden. Dat werk doe je voor “een organisatieadviesbureau voor pragmatische oplossingen en maatschappelijke impact”. Wat dat praktisch betekent, heb ik de afgelopen tijd ervaren. Diversiteit is daarbij denk ik het sleutelbegrip. Ten eerste ga je bij Rijnconsult aan de slag met meerdere opdrachten. Dat was natuurlijk even wennen. Het vraagt flexibiliteit en kunnen schakelen, waarbij ik gelijk merkte dat de variatie en dynamiek mij veel energie geeft. De diversiteit zit hem daarnaast ook in het type opdrachten, de locaties, de opdrachtgevers en de collega’s waarmee je werkt. Zelf richt ik mij met name op gemeenten en (regionale) samenwerkingen, waarbij ik inmiddels opdrachten voor vijf verschillende gemeenten of gemeentelijke samenwerkingen doe of heb gedaan. Van ver in het noorden van het land, tot dichtbij huis. Tot slot varieert het soort vragen dus ook. Zo heb ik samen met een collega een evaluatietraject uitgevoerd, waarbij we de samenwerking tussen twee organisaties onder de loep hebben genomen door stukken te analyseren en betrokkenen te spreken. In een ander traject hebben we samen met de gemeentelijke opdrachtgever nagedacht over de toekomst van de organisatie: wat kunnen en willen ze zelf blijven doen en op welke vlakken is er samenwerking met anderen nodig of gewenst? Een derde traject betreft een organisatieontwikkeling. Hierbij helpen we bij het vormgeven en verder uitwerken van een nieuwe organisatie door ons enerzijds over de lange termijn strategie te buigen, maar anderzijds ook door op de korte termijn het verschil te maken bij het (cultureel) vormen en positioneren van de organisatie. Overkoepeld valt me bij deze projecten op dat we gelijk met onze opdrachtgevers aan tafel zitten en meedenken: participatief en gericht op het maken van impact. En persoonlijk ervaar ik dit ook. Vanaf het eerste moment wordt mijn inbreng gevraagd en gewaardeerd door zowel collega’s als opdrachtgevers.

heidedagen

De leerlijn

Naast het leren in opdrachten en van collega’s, heb ik ervaren dat er binnen Rijnconsult veel expliciete aandacht is voor leren en (zelf)ontwikkeling. Zo worden er regelmatig sessies gegeven voor en door collega’s waarin we bepaalde inhoudelijke onderwerpen samen uitdiepen. Hier worden tussendoor sessies voor georganiseerd en ook op de maandelijkse kantoordag waarbij alle collega’s (zij het de afgelopen maanden vaak digitaal) aanwezig zijn. Naast collega’s, worden ook externe sprekers aan het woord gelaten. Zeer inspirerend vond ik bijvoorbeeld het verhaal van een voormalige F16-piloot, die ons aan de hand van zijn ervaringen meenam in enkele leiderschapslessen (onder het mum van “leiderschap met 2000 km per uur”). Naast deze gefaciliteerde ontwikkelmogelijkheden, is er ook veel ruimte voor eigen wensen en initiatief. Zo is Rijnconsult actief binnen verschillende markten, behalve binnenlands bestuur zijn dat de zorg, real estate, onderwijs en agrifood. De mogelijkheid om ook daar opdrachten te doen biedt voor mij een heel interessante variatie. Zelfontwikkeling staat ook centraal in de periodieke ontwikkelgesprekken, waarbij ingegaan wordt op je persoonlijke ontwikkelwensen en -doelen. Al met al is de leercurve voor mij tot nu toe zeer steil en ik zie hem nog niet zo snel afvlakken.
 

De slotsom

Dat je in staat moet zijn om lange verhaal, bondig te verpakken, is ook iets wat ik in mijn werk vaak tegenkom. Dus vooruitlopend op de volgende verjaardag waar ik naar mijn ervaringen bij Rijnconsult gevraagd wordt: “ik ben ontzettend blij dat ik hier aan de slag ben gegaan, werk met fantastische collega’s aan interessant opdrachten en leer daar ook nog eens veel van. En hoe is het met jou dan?”.

selfiesmini


Ook bij ons werken? 

Vacature Junior/ Trainee

Auteur

Afbeelding
Jelle van Ophoven
Jelle van Ophoven