Meer Sticks in het publieke domein

Onlangs is de nieuwe cd ‘Alles Over Hoop’ van rapper Sticks uitgekomen, Sticks is een Zwolse stadgenoot van mij. Ik ken hem niet, maar toch voelt het wel een beetje zo. Enkel omdat je in dezelfde stad woont en elkaar soms bij de supermarkt tegenkomt, gek hoe dat werkt. Rap is eigenlijk helemaal niet zo mijn muziekstijl, maar ik vind dit echt een hele toffe cd omdat hij ten eerste een aantal verrassende cross-overs maakt. Op 2 nummers levert bijv. de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter een bijdrage en vertelt wat zin geeft aan het leven: relaties aangaan en iets voor anderen kunnen betekenen. Herkenbaar en raak.

Cross-overs kunnen heel spannend zijn en tot een breder of ander perspectief leiden. Ook in relatie tot ons vak, dat van organisatieadviseurs binnen het publieke domein. Cross-overs met de kunst, design-wereld, filmregie of theaterscripts verruimen onze manier van kijken en denken. Realiseer je wat een potentie daar op ons ligt te wachten! Dat wat vastzat, kan zo maar loskomen of krijgt een andere wending.

Waarom ik ‘Alles Over Hoop’ ook zo goed vind, is dat Sticks – en veel rappers met hem heb ik het idee – zo goed met taal is en zich zo precies en trefzeker uitdrukt.  Niks geen verhullende of vaagtaal zoals die binnen de overheid vrij gangbaar is, maar eerlijke taal die je raakt en verbindend is. Want dat is wat er gebeurt: door helder taalgebruik laat je jezelf zien en datgene waarvoor je staat – en waarvoor ook niet – en dat werkt enorm verbindend. Want daar kun je het dan vervolgens met elkaar over hebben en dat wordt lastig op basis van vaag en niet concreet woordgebruik of als omwille van de lieve vrede zaken onuitgesproken blijven. Denk aan formuleringen van besturingsconcepten, visies en kernwaarden of het onbenoemd laten van ‘de onderstroom’ die 'de bovenstroom’ drijft. Laten we uit onze overheidsbubbel stappen en gaan kruisbestuiven met andere disciplines. Ik wens ons meer Sticks in het publieke domein: op zoek naar geestverruiming, andere oplossingen (óf andere vraagstukken), verbindende taal en oprechte communicatie!

Auteur

Afbeelding
Bianca Meekers
Bianca Meekers