Welkom Bert Berghuis

Op 1 januari hebben wij Bert Berghuis als senior adviseur welkom geheten. Hij stelt zich graag even voor:

Wat mij drijft is organisaties te helpen een echte stap te zetten in hun ontwikkeling. Door me in te leven in hun context en complexe vraagstuk en vervolgens te adviseren en begeleiden, vanuit organisatiekundige expertise. Daarbij word ik ook gedreven om samen met verschillende mensen uit de organisatie(s) tot een mooi projectresultaat te komen. De combi van denken & doen spreekt mij aan. Dat is precies de combi die ik vind bij Rijnconsult.

Type opdrachten en adviesgebieden waar ik ervaring mee heb opgebouwd als extern adviseur zijn (be)sturingsfilosofie en -principes, organisatie-inrichting (hoofd- en fijnstructuur), HR know how (functieboek, sociaal plan en plaatsing, inclusief het overleg met OR en LO/vakbonden), organisatieonderzoek en organisatieontwikkeling. Ook heb ik veel ervaring met verkenning, inrichting en evaluatie van herindelingen, ambtelijke fusies en GR’en. Vanaf 2010 ben ik me vooral gaan specialiseren in gemeenten en intergemeentelijke organisaties zoals veiligheidsregio’s en omgevingsdiensten.

Ik heb in zo’n twintig jaar gewerkt vanuit verschillende adviesbureaus, van klein tot groot. Met Rijnconsult ben ik het afgelopen half jaar al informeel verbonden. Het bijzondere van Rijnconsult vind ik dat zelfsturing in de historie van het bedrijf aardig is geperfectioneerd bijvoorbeeld met gespreide teamrollen die jaarlijks onderling worden verdeeld, een gekozen directie uit haar midden (die ook met 1 been in de klei staat als part-time adviseur), gedeeld eigenaarschap van het bedrijf (100% certificaathouders), een echte netwerkorganisatie (i.p.v. eilandjes) en een passend beloningssysteem. Deze “structuur” van zelfsturing kan alleen succesvol zijn doordat er een diep verankerde cultuur en waarden zijn bij Rijnconsult van vertrouwen, menselijkheid, elkaar helpen in moeilijke opdrachten onder tijdsdruk en persoonlijke waardering. En dit gecombineerd met een stevig commitment op leren, ontwikkelen en reflectie, gedrevenheid, professionaliteit, autonomie en ambitie. En dat allemaal zonder al teveel interne “poeha” of bedrijfspolitiek. Het middelgrote karakter van Rijnconsult maakt dat deze waarden te verenigen zijn. De interne wijze van organiseren ondersteunt de persoonlijke en professionele advisering van de adviesteams van Rijnconsult in complexe veranderkundige opdrachten naar buiten toe.

Uiteindelijk gaat het als adviseur natuurlijk vooral om interessante opdrachten te kunnen doen. Ik kan meteen vol aan de slag, samen met verschillende collega’s, met het begeleiden en adviseren van een topstructuur en sturingsconcept bij een gemeente, een organisatieonderzoek en overdrachtsdocument voor een nieuw college, projectleider van een HR werkgroep bij de oprichting van een nieuw participatiebedrijf, organisatieontwikkeling van een veiligheidsregio en een bestuurskrachtonderzoek voor een gemeente. Allemaal klussen waarvoor ik naar Rijnconsult ben gekomen!

Bekijk het profiel van Bert Berghuis