Het plezier van het niet weten

In 1989 kocht mijn moeder een mooie antieke secretaire en zei: ‘Als ik er straks niet meer ben, dan is deze voor jou.’ In deze secretaire bewaar ik nu een tekst die haar lief was. Die tekst zegt onder meer: ‘Ga altijd met de rivier van het leven mee. Ga gewoon mee in absolute ontspanning.’

Nu ben ik zelf nogal dol op zekerheid. (Mijn naasten kunnen daar verhálen over vertellen, en doen dat ook graag). Men neme een doel, make een plan en gaat ervoor. Oh, de heerlijkheid van de maakbaarheid! Als iemand het herkenbaar heeft verwoord, is het wel Brené Brown in haar TED talk ‘De kracht van kwetsbaarheid’.

Het geval wil echter dat ik ook dol ben op afwisseling. Inderdaad dames en heren, zie dat maar eens te combineren. In de praktijk gaat dat zo: het begint te kriebelen, er ontstaat een idee, een wens. En wat mij gaande de jaren opvalt, is dat die wens uitkomt. Zelfs wensen waarvan ik echt niet weet hoe die ooit werkelijkheid kunnen worden. Als de wens authentiek is, volgt de vervulling vanzelf. Frappant! Het helpt als ik daarop vertrouw en me er vooral niet te veel tegenaan bemoei. Het is meer een ‘laten ontstaan’. En dan mijn ogen openhouden voor kansen die zich aandienen. (Duurt vaak langer dan mij voor ogen staat, dat wel, maar kniesoor). ‘Ga gewoon mee in absolute ontspanning’.....

Fijne ontdekking trouwens voor me dat Brené Brown dit wetenschappelijk heeft onderbouwd in haar onderzoek naar creativiteit en het kwetsbare gevoel dat daarmee gepaard kan gaan. Bedankt Brené! En warempel, zo verrassend verbluffend zijn de uitkomsten, dat ik er lol en vertrouwen in begin te krijgen. Als er nu een wens oppopt, ben ik al nieuwsgierig naar hoe de vervulling zal gaan. Ik bedoel, na de vastigheid van een baan bij een verzekeraar (ja, lach maar) ga ik nu happy door het leven als organisatieadviseur, een beroep waarin je maximaal een paar maanden vooruit weet wat er in je agenda komt. Wat je zegt, tijd voor een nieuwe tijd!

Mamma wist dit alles natuurlijk allang, zoals dat gaat met moeders. En dat is dan weer ouder dan de weg naar Rome. Maar goed, zit je dit te lezen en herken je het? Heb je kleurrijke ervaringen? Ze zijn van harte welkom, ik ben benieuwd.

ALS DE WENS AUTHENTIEK IS, VOLGT DE VERVULLING VANZELF