28 okt - Webinar conflictbestendige projectorganisatie

Hoe doe je dat? 

Bekijk het webinar

 

De sector Bouw en Infrastructuur kent een hoge intrinsieke motivatie. De sector draagt zichtbaar bij aan de leefomgeving en mensen werken er graag en hard. De marktvisie van de sector is:

Als 'bouwers van Nederland' excelleren we door betrouwbaar, aanspreekbaar en inspirerend te zijn.


Dat excelleren vergt teamwork. Je bent goed op elkaar ingespeeld en hebt aan een half woord genoeg. Je ondersteunt elkaar om het gezamenlijke doel te behalen. De technische tegenslagen kun je voorkomen of je lost ze snel op. Dat is je vakmanschap.

Maar dan gebeurt er iets. Een irritatie. Een opmerking. Een net iets te scherp antwoord. Of er kloppen (ook contractuele) zaken niet helemaal. Afspraken worden niet goed nagekomen. En dan wordt het stil. Doorwerken, denk je. Gewoon je werk doen. Maar het goed geoliede team gaat stroef lopen. Er zit zand in de raderen. De afstemming ontbreekt en dan gaat er echt iets mis. Regelmatig wordt het van kwaad tot erger en de gevolgen voor het project zijn dan niet meer te overzien. Want vakmanschap zonder teamwerk is als bakstenen zonder cement.

In alle lagen van de organisaties kijkt men te lang weg van conflicten en veegt men veel onder het tapijt. Tot het niet meer onder het tapijt past en het conflict de spreekwoordelijke olifant in de kamer is. Zo ontwikkelen conflicten zich van win-win via win-lose tot lose-lose. Voor beide partijen zijn de organisatorische en financiële consequenties dan niet meer te overzien.

Inhoud

In dit webinar delen we met elkaar ervaringen over ‘conflicten’ en ‘conflictgedrag’ in de praktijk. Hoe gaan we hier mee om, sterker nog, hoe managen en gebruiken we het ‘conflict’ constructief om de prestaties in samenwerking te verhogen en betere (project-) resultaten te bereiken. Kortom, daadwerkelijk te excelleren.

Hoe maken we het werkend met elkaar in de praktijk? Wij zien dat dit binnen projectorganisaties en samenwerken in ketens en netwerken tussen organisaties ook vraagt om ánder samenwerkingsgedrag. De vraag die voorligt: hoe bereiken we dat? Hoe ziet dat samenwerkingsgedrag eruit? Wij helpen je in dit webinar graag met de sleutel tot een blijvend en effectief samenwerkings- en uitvoeringsgedrag en een ‘conflictbestendige’ projectorganisatie. 

De sprekers en ervaren experts op dit gebied Hans de Jonge (Vinales) en Ger de Kok (Rijnconsult) zullen vanuit hun visie de bezoekers meenemen in een boeiend gesprek over inzichten en succesfactoren, in wat wél werkt en wat niet. Zij geven je de tips en adviezen die je nodig hebt om de samenwerking en effectief gebruik van het ‘constructieve conflict’ te laten slagen. Tijdens het webinar is er ook interactie waarin er ruimte is voor gedachtewisseling met elkaar. We sluiten af met actiegerichte punten waar je in de dagelijkse praktijk gelijk mee aan de slag kunt.
 

Sprekers

Hans de Jonge en Ger de Kok

Hans de Jonge

Hans de Jonge is een ervaren consultant en interimmanager op het gebied van projectmanagement voor grote infrastructurele projecten, met passie voor samenwerken gebaseerd op vertrouwen. Hans kent de wereld van bouw en infrastructuur sinds de 80-er jaren als projectmanager aan de uitvoerende kant en sinds ca. 10 jaar actief als zelfstandig teamcoach en consultant bij organisaties en projecten in deze sectoren.
 

Ger de Kok
Ger de Kok is senior consultant bij Rijnconsult op het gebied van leiderschap, leren en ontwikkelen bij organisatieadviesbureau Rijnconsult. Ger zal tijdens het webinar de gedragskant dan ook met name onder de aandacht brengen. Met zijn vele jaren ervaring in de bouw-en infrastructurele sector heeft hij veel praktijkvoorbeelden over het inzetten van gedragsverandering binnen deze sector.

 

20 september 2021