De maestro van verandering

In deze rubriek kiezen adviseurs een nummer dat voor ‘verandering’ staat. Op mijn afspeellijst is geen pijl te trekken, wat ik afspeel verandert met het verstrijken van de tijd, het weer en de vorm van de dag. Een festival dat mij persoonlijk aanpreekt is Down The Rabbit Hole. Dit is de plek om een weekend te genieten van vele genres, opkomend talent, ‘bands-op-de-drempel’ en hier en daar een grote naam. Komende zomer kijk ik het meest uit zo’n grote naam, die van de Belg Paul Van Haver. Paul wie? Stromae zegt je waarschijnlijk meer.

Stromae is voor mij de maestro van verandering en wel om verschillende redenen. Allereerst om zijn eigenzinnige en vernieuwende stijl. Zo’n tien jaar geleden knalde hij in elke club door de speakers met Papaoutai, Ta fête en daarvoor met Alors on danse. Franstalige muziek raakte wereldwijd meer dan ooit in zwang. In zijn videoclips, dans en podiumperformance veroverde hij de harten van velen, onder wie die van mij, mede gevoed door zijn innemende persoonlijkheid. Zijn muziek bracht verandering en Stromae maakte ook zelf een flinke transformatie door. Zo snel als zijn ster rees, zo snel raakte hij plotsklaps jarenlang uit beeld. Zijn fysieke en mentale gezondheid dwong hem rustig aan te doen. In 2020, vijf jaar na het abrupt stoppen van zijn tournee, kondigt hij zijn nieuwe zelf aan. Nieuwe nummers dienden zich in 2021 en 2022 aan, waarin Stromae zijn moeilijke tijd bezingt in Santé en L’enfer (de hel). Muziek over zijn veranderde zelf.

Rest mij een ‘verandernummer’ te tippen, daar schijnt deze rubriek om te gaan. De videoclip van Formidable (2013) is des Stromaes en dus een absolute aanrader (zie de link hieronder). In een regenachtig Brussel acteert hij een dronken, warrig figuur die een lange nacht achter de rug heeft. De clip is met verborgen camera’s opgenomen en geeft een goed beeld van hoe de omgeving op ‘een afwijkende Stromae’ reageert (Stromae is dan net doorgebroken en nog geen grote ster, maar zeker wel bekend in Brussel). Van totaal negeren tot de helpende hand toereiken, hem behoeden voor een naderende tram tot het pontificaal of juist stiekem filmen. Qua dynamiek die loskomt is het een soort heimelijk gefilmd verandertraject. Stromae heeft de muziekwereld veranderd en is bovendien zelf een toonbeeld van verandering. Stromae is de maestro van verandering.

Luister nu

 

Auteur

Afbeelding
Jan Treep
Jan Treep