De netwerkorganisatie is de enige manier om uit de crisis te komen

Samenwerken in netwerkverband is de cruciale factor om te kunnen overleven in de toekomst. Meer dan 90% van de bedrijven en overheden is daarvan overtuigd blijkt uit onderzoek van Rijnconsult.

Maar bedrijven en overheden zijn er nog niet klaar voor. Uit nationaal én internationaal onderzoek blijkt dat het vinden van de juiste samenwerkingspartner en de organisatiecultuur belemmerende factoren zijn. 


Uit internationaal onderzoek van ACE (Allied Consultants Europe), waar Rijnconsult actief lid van is, blijkt dat maar liefst 93% van de R&D en innovatiemanagers moeite heeft om de juiste partners te vinden om samenwerkingsverbanden mee aan te gaan. Bovendien blijkt dat 83% van de respondenten vind dat de organisatie er qua cultuur ook nog niet klaar voor is. Diederik Hommes, directeur Rijnconsult: ‘Wij schrokken wel van deze hoge percentages. Zeker omdat wij ervan overtuigd zijn dat samenwerken tussen verschillende organisaties dé belangrijkste competentie is om te overleven in de toekomstige markt. In ons advieswerk zien we dat succesvolle samenwerkingsverbanden een verbeterpotentieel van maar liefst tientallen procenten laat zien.’
 
Om te toetsen hoe of deze internationale resultaten ook voor Nederlandse bedrijven en organisaties geldt, heeft Rijnconsult een onderzoek onder haar eigen klanten uitgevoerd. Hieruit blijkt dat bijna 90% van de organisaties actief op zoek is naar samenwerkingspartners, maar in tegenstelling tot haar Europese collega’s slechts 1 op de 5 moeite heeft met het vinden van een geschikte samenwerkingspartner. De cultuur blijkt echter in minder dan de helft van de gevallen niet goed aan te sluiten bij het werken in samenwerkingsverband. ‘Hiermee blijkt dat wij al een stap verder zijn in Nederland, maar er valt nog steeds veel te winnen’ aldus Diederik Hommes. Als het over samenwerken gaat, beginnen bedrijven al snel over belangentegenstellingen en gebrek aan vertrouwen, of dat het blijft hangen in mooie intenties. ‘Het belangrijkste is echter vanuit welke visie een organisatie wil opereren: denk je het zelf te kunnen redden of heb je inmiddels door dat samenwerking jou op termijn veel meer brengt. Je moet dan wel over het korte termijn belang heen willen stappen, de ander wat gunnen en zelf de eerste stap zetten in het geven van vertrouwen. De leiding zal daarin voorop moeten gaan en een cultuur van samenwerken met anderen creëren’.

Het jaarverslag van Rijnconsult ligt op 6 juli, de internationale dag van de Samenwerking, bij haar klanten op de deurmat en staat vol modellen en voorbeelden van samenwerkingsvormen op het gebied van Netwerkorganisatie. Netwerken&ketens is een van de 3 peilers waar Rijnconsult zich op richt, naast Lean Management en Leiderschap. De keuze voor deze 3 specialismen is bewust gemaakt om aan de marktvraag en -ontwikkeling tegenmoet te komen. Met een klanttevredenheid van een 8, gunningsratio van 80% en ervaren multi-inzetbare adviseurs ziet Rijnconsult voldoende mogelijkheden om te groeien. Er zijn al nieuwe adviseurs aangenomen en de wervingscampagne loopt nog steeds. Middels het aangaan van toekomstige samenwerkingsverbanden verwacht Rijnconsult de komende tijd een gezonde groei door te maken en het positieve resultaat van 2012 verder uit te bouwen.

Klik op de onderstaande afbeelding om het jaarverslag 'Rijnconsult Business Review - Netwerkorganisatie' te downloaden. U kunt ook een gedrukt exemplaar gratis opvragen via: secretariaat@rijnconsult.nl.

Jaarverslag Rijnconsult 2012 Netwerkorganisatie