De vuurdoop

Je bent jong, pas afgestudeerd, maatschappelijk betrokken en je bruist van interesse en ambitie. Wat doe je dan? Juist, je zoekt naar een passende baan. Je praat met mensen, contempleert, wendt je contacten aan en wordt uiteindelijk aangenomen bij JETZT, het Traineeship van Rijnconsult. En dan breekt je eerste dag aan….

Die eerste dag is er niet zomaar eentje. Nee, het hele kantoor komt samen voor de jaarlijkse heidagen. Om elkaar te ontmoeten, training te volgen en bij te praten. Wat moet een nieuweling daarvan verwachten? Veertig consultants in een Brabants hotel, hoe leuk kan dat zijn? Licht gespannen en vol goede moed toog ik naar het pittoreske Heeze nabij Eindhoven.

Wat ik trof was een ruimte vol diverse mensen waarbij nieuwkomer en oudgediende, administrateur en directeur, partner en binnendienst door elkaar lopen in een onontwarbare kluwen van gezelligheid en gelijkgestemdheid. Iedere vermeende hiërarchie is als buitenstaander volstrekt onzichtbaar. Enkel de ietwat belegen gemiddelde leeftijd valt op. Maar goed, die trekken wij als Jetzt weer wat naar beneden. Het breed gedragen stereotype van adviseur: gesjeesd, oneindig veel powerpoints producerend en totaal onverschillig over allesbehalve de eigen salariëring wordt op geen enkele manier bevestigd. Stuk voor stuk warme en zeer maatschappelijk gedreven mensen.

Heide 2022

Wat mij ook opvalt is dat men hier begrijpt dat professionaliteit niet hetzelfde is als formaliteit. Dat je status niet verleent ten koste van anderen. Ook wij, nog jong en onbevangen, kregen de ruimte mee te doen en mee te denken. En ik spreek uit ervaring als ik zeg dat dat geen vanzelfsprekendheid is. Dit is de kracht van een relatief kleine organisatie. Men kent elkaar, niemand is een anonieme schakel en iedereen is op zijn of haar manier onmisbaar.

Komende twee jaar zal ik samen met mijn mede-Jetztsers (probeer die maar eens uit te spreken) onder de vleugels van Rijnconsult werken aan de belangrijke maatschappelijke opgaven. Dit zullen we doen vanuit onze jeugdige onbevangenheid met vurige idealen maar met de rugdekking van Rijnconsults expertise, ervaring en kennis. Een mooi recept voor een vruchtbare samenwerking.

Ik kijk er in ieder geval naar uit. Moedig voorwaarts!

Arend Dekker
Jetzt consultant

Jetzt

Werken aan de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd, bij verschillende organisaties die ook impact willen maken? Solliciteer dan bij Rijnconsult onderdeel Jetzt! Daar word je in twee jaar klaargestoomd voor een carrière in het maatschappelijk domein, waarbij de focus ligt op jouw eigen ontwikkeling en het verschil maken in de wereld.

Klik hier voor meer informatie over Jetzt