E-Sequent: ketensamenwerking woningcorporatie en bouwers

Om voor haar huurders de woningen op een efficiënte manier energiezuiniger en duurzamer te maken, heeft woningcorporatie de Alliantie, samen met de bouwbedrijven ‘Rutges vernieuwt’ en ‘Nijhuis Bouw’, een innovatieve manier van ketensamenwerking ontwikkeld: E-Sequent. Rijnconsult begeleidde deze partijen daarbij vanuit haar eigen jarenlange ervaring in netwerkorganiseren en -samenwerking.

Kostenbesparing van 20% door ketensamenwerking
Het uiteindelijke doel van deze ketensamenwerking is dat er 20% aan kosten zal worden bespaard. De kostenreductie betreft de gezamenlijke kosten die woningcorporatie en bouwers voorheen maakten; deze wordt bereikt door diverse innovaties. Aan- en afloopkosten, overheadkosten en bijkomende (advies)kosten worden teruggebracht door betere samenwerking, vroege en gestandaardiseerde projectopnamen en door doublures in het werkproces te voorkomen. In het nieuwe model wordt gewerkt met vaste teams en de productiestroom wordt vorm gegeven door opeenvolgende processen te definiëren, zogenaamde ‘treintjes’. Hierdoor zal de productiviteit stijgen. 

Invoering van een nieuw procesmodel
Er zijn (project ongebonden) standaardisaties ontwikkeld, zoals een ‘Configurator’ (rekenmodel), een ‘Menukaart’ en een participatiestrategie voor de bewoners. Hierdoor wordt voorkomen dat steeds opnieuw het wiel wordt uitgevonden. In plaats van unieke processen zijn er herhalende verbeterprocessen. De Alliantie haalt met dit nieuwe model meer kennis en uitvoeringsaspecten uit de markt en houdt zelf de regie en kwaliteitscontrole op het proces. De naam E-Sequent is gekozen om één bedrijfsgedachte vorm te geven. E staat voor energetische verbeteringen aan woningen (ofwel verduurzamen door isolatie e.d.) en met Sequent wordt uitgedrukt dat het opeenvolgende processen betreft (‘productietreintjes’). Op dit moment vinden de voorbereidingen plaats van de eerste projecten van in totaal meer dan 400 woningen in Amersfoort, Gooi en Vechtstreek en Amsterdam. Klik hier voor een filmpje waarin het samenwerkingsmodel E-Sequent wordt toegelicht.  

Genomineerd voor ‘meest vernieuwende opdrachtgever’
Het ketensamenwerkingsmodel E-Sequent is in oktober 2013 genomineerd door de nationale manifestatie Voorsprong 2013, regio Midden voor de titel 'meest vernieuwende opdrachtgever'. Bekijk hier het filmpje met Nicole van Wijk en Alfred van den Bosch van de Alliantie.

Powered by Rijnconsult
Organisatieadviesbureau Rijnconsult begeleidde de partnerselectie en bouwde met de drie partijen aan een vertrouwensrelatie. Deze relatie werd verder vorm gegeven door met elkaar het ideale proces vorm te geven (in co-creatie) en verdere details samen uit te werken. De inhoudelijke uitwerking en het procesmatig werken aan een vertrouwensband tussen de betrokken mensen zijn daarbij essentieel gebleken. Rijnconsult heeft dergelijke keten- & netwerksamenwerkingen al vele jaren en in diverse sectoren mogen begeleiden. In de rol van ‘ervaren gids’ konden zij projecten, zoals E-Sequent, succesvol laten verlopen. Klik hier voor meer informatie.

Meer weten?
Wilt u meer weten over E-Sequent of informatie hoe u zelf de ketensamenwerking binnen uw bedrijf kunt oppakken, neem dan vrijblijvend contact op met Rijnconsult.
T. +31 30 298 42 50, secretariaat@rijnconsult.nl