Huidige migratie 25 jaar geleden al voorspeld

Het migratievraagstuk dat 25 jaar geleden al besproken werd, blijkt nu uit te komen zoals voorspeld. Onze adviseur Erwin van de Pol was er als jonge ambtenaar bij betrokken en blikt nu terug via dit artikel dat in Het Parool en ook in andere kranten en media inmiddels is verschenen.

Volgens Erwin van de Pol houden bestuurders te weinig rekening met lange termijn-ontwikkelingen in de samenleving. Aanleiding voor zijn artikel is het boekje ‘Woonmilieu in perspectief. De kwaliteit van de gebouwde omgeving in de toekomst’, dat in 1990 verscheen. Daarin schetsen zes wetenschappers een beeld van de woonsituatie in de toekomst, in 2015. Wijlen Hilda Verwey-Jonker, sociologe en PvdA-politica, zet bovendien de te verwachte ontwikkelingen op een rijtje. Ze kreeg gelijk. Verwey-Jonker voorspelde: meer migratiestromen uit Oost-Europa, en een toename van de instroom van islamieten. Islamieten zullen zich bovendien losmaken van onze culturele waarden en een nieuwe ‘zuil’ gaan vormen in de samenleving. In sommige steden zullen zich wijken ontwikkelen waar islamieten bij elkaar wonen, en er zal behoefte zijn aan moskeeën, eigen scholen en winkels.

Van de Pol vraagt zich af wat bestuurders let om op de lange termijn naar ontwikkelingen te kijken en de samenleving daarin mee te nemen. "Bestuurders van nu kunnen nog veel leren van het gelijk van Hilda Verwey-Jonker." Lees hier het hele artikel in Het Parool. Inmiddels heeft ook de Leeuwarder Courant het artikel overgenomen.

>> Bron: Managementenconsulting