Inkoopbesparing gerealiseerd voor woningcorporatie Mitros en VOC

Rijnconsult heeft, in samenwerking met woningcorporaties Mitros en Portaal en hun onderhoudsbedrijf VOC, een grote inkooptransformatie op touw gezet. Zes maanden na de lancering van het initiatief zijn de eerste resultaten positief. Zo is er een contract gesloten met Mastermate, waarmee direct een overall besparing van 9% op de inkoop van onderhoudsmaterialen is gerealiseerd. Mitros en VOC werden gedurende het traject begeleid door organisatieadviesbureau Rijnconsult.

Samenwerking woningcorporaties

Anno 2016 wordt samenwerking en co-creatie steeds belangrijker voor organisaties om zich in het steeds concurrerender wordende landschap staande te kunnen houden. Ook in de woningcorporatiebranche wordt steeds vaker samengewerkt. Zo besloten onlangs Nederlandse woningcorporaties Mitros en Portaal, middels hun onderhoudsbedrijf VOC een traject van gezamenlijke inkoop te starten met als doel kosten te besparen en een partij te vinden die tevens zou kunnen adviseren op het gebied van continu verbeteren. Hiervoor werd een offertetraject gestart, waarin ook de huidige leveranciers van Mitros en VOC waren betrokken.

Besparing met inkooptransformatie

Met de ingezette inkooptransformatie en samenwerking beogen beide woningcorporaties diverse doelstellingen te realiseren. De belangrijkste is het realiseren van een besparing van 15% op de gezamenlijke inkoopkosten (afgezet tegen gemiddelde inkoopprijzen van 2015). Verder willen beide partijen investeren in het verbeteren en vereenvoudigen van het proces van bestellen, leveren en factureren, wat vervolgens moet leiden tot een besparing van 20% op de proceskosten. Enerzijds zou die besparing gerealiseerd kunnen worden door één partner te kiezen die naast het leveren van producten in staat is te adviseren over procesverbetering. Anderzijds kan er bespaard worden door niet alleen in te zetten op prijs/volumevoordeel, maar vooral ook door het inzetten van een proces van continue verbetering samen met één leverancier/partner. Verder zetten Mitros en VOC met de samenwerking in op kennisuitwisseling en willen ze een basis leggen voor mogelijke samenwerking op andere producten en diensten, bijvoorbeeld op het snijvlak van opleiding en trainingen. Tenslotte beogen de partners een structuur in te richten, waar collega-woningcorporaties gemakkelijk op kunnen aanhaken.

Lees het hele artikel >>

Meer weten over onze diensten op het gebied van kostenreductie bij woningcorporaties? >>