JETZT aan de gang met opvang!

Vanuit Jetzt, de young professionals tak van Rijnconsult, zijn twee adviseurs aan de slag met de opvang van Oekraïense vluchtelingen en het organiseren van de samenwerking tussen gemeenten in de regio Noord-Oost Brabant op het gebied van opvang van asielzoekers en huisvesting van statushouders. Zij hebben hun beste tips aan startende gemeenten onderaan deze pagina gebundeld. 

Een interview met Naomi Bertolino die werkt in de gemeente Heusden.

Naomi, jij bent als adviseur betrokken bij de opvang van Oekraïners. Wat viel je op toen je begon?

Ik zag dat de gemeente Heusden zich al goed had voorbereid op de opvang van vluchtelingen. Zo werkt de gemeente met het regelen van een ‘huis’ en een ‘thuis’. Dat betekent dat niet alleen de gebouwen voor de opvang geregeld worden, een huis, maar ook alles wat daaromheen komt kijken, een thuis. Denk dan aan het regelen van werk, onderwijs en zorg zoals een huisarts en een tandarts. 

Wat voeg je precies toe aan de ambtenaren die vanuit de gemeente actief zijn met opvang?

In de kern faciliteer en coördineer ik. Ik zorg ervoor dat samenwerking tussen de verschillende betrokkenen goed verloopt. Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat bij de inrichting en het beheer van de opvanglocaties de verschillende invalshoeken van de betrokkenen worden meegenomen. De stakeholders bestaan vooral uit collega’s van vastgoed, bouwkunde, locatiemanagers en andere samenwerkingspartners.

Kijk je ook buiten de gemeentegrenzen of richt je je echt op de lokale opdracht?

Ik kijk zeker over de grenzen. Zo heb ik geregeld contact met  projectleiders van omliggende gemeenten om ervaringen uit te wisselen. Sowieso wordt er in de regio prima samengewerkt om gezamenlijk aan de gestelde doelen te voldoen Een van de bestuurlijke uitgangspunten die vorig jaar in het regioplan is opgenomen is dat het een collectieve opgave betreft: Oekraïne, asiel en statushouders. Hierbij is het mogelijk om onderlinge opgaven uit te ruilen. De gemeente Heusden heeft destijds binnen de regio ingezet op de opvang van meer Oekraïners. 

Wat was het hoogtepunt van jouw opdracht?

Binnen de gemeente Heusden worden de Oekraïense vluchtelingen zo veel mogelijk in kleinschalige opvanglocaties opgevangen en we zien dat dit goed bevalt. In november is de Oekraïense ambassadeur langsgekomen om te zien hoe wij dat op deze manier in Heusden doen. Ik vind het mooi om te zien hoe iedereen zich binnen het projectteam 100% inzet om een zo fijn en veilig mogelijk huis en thuis te bieden aan de Oekraïense vluchtelingen. Ik haal er veel voldoening uit om in mijn rol als projectleider op deze manier maatschappelijk mijn steentje bij te kunnen dragen. 

Welmer Goudt is momenteel adviseur regionale opvang Noord-Oost Brabant. Voor een inkijkje in het werk van Welmer bij de gemeente Land van Cuijk, waar hij een langdurig traject begeleidde voor de opvang van vluchtelingen klik hier. 

De drie tips van Naomi en Welmer aan gemeenten die gaan starten met opvang van vluchtelingen:

  1. Begin op tijd met het betrekken van de gemeenschap: hoe en waar kunnen we samen de opvang organiseren? Investeren in draagvlak is no regret!
  2. Stel een breed team samen dat zoveel mogelijk vraagstukken begrijpt. Je krijgt er als gemeente als het ware een nieuwe subgroep bij, met alle vragen die ook onder de huidige inwoners spelen.
  3. Regel een flexibel ingestelde projectleider want niks gaat zoals vooraf bedacht en de doorlooptijd is kort.

Benieuwd naar Jetzt, waar wij jonge getalenteerde professionals verbinden aan organisaties die maatschappelijke impact willen maken? Klik hier. 

Auteur

Afbeelding
Tim Rosendahl
Tim Rosendahl