Lyon vergroent op eigen wijze
Studiereis team Binnenlands Bestuur naar Lyon
“Vergroenen is lastig in een stad zo mooi als Lyon” kopte NRC deze zomer in een uitgebreid artikel over de uitdaging waar de gemeente Lyon voor staat als het gaat om het klimaat, de ruimtelijke ordening en het betrekken van de inwoners. Voor het team Binnenlands Bestuur een uitgelezen kans om eens dieper te duiken in de uitdagingen waar een stad als Lyon tegenaan loopt. Via de Netherlands Business Support Office (onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) van Lyon zijn wij op hartelijke wijze geholpen aan contacten aldaar.
Eind oktober stapten wij ’s ochtends vroeg met ons team in de Thalys vanaf Rotterdam om in een luttele 6 uur in het begin van de middag aan te komen in Lyon. We zijn begonnen met een verkenning van de stad en ons verder voor te bereiden op het inhoudelijke programma van de twee dagen daarna.
Lyon: Vergroening, herontwikkeling & participatie als gecombineerde opgave
Vervolgens hebben we stil gestaan bij hoe het vergroenen er in de praktijk uit ziet. De diversiteit aan opgaven maakt dat het soms op straatniveau verschilt, met een kleine binnenstad waar weinig mogelijkheden zijn en op steenworp afstand een brede boulevard waar alle ruimte aan fietsers en bomen is gegeven.
In de middag zijn we op bezoek geweest bij het herontwikkelingsgebied La Confluence. Sinds 2007 wordt tegen het centrum aan een groot oud industriegebied op het schiereiland tussen de Rhône en Saône compleet nieuw ingericht. Het valt op dat het klimaat vanaf de start één van de uitgangspunten is, wat resulteert in innovatieve circulaire nieuwbouw en een vernieuwend straatbeeld waar fietsers en wandelaars centraal staan. Ook opvallend is dat er continu participatieonderzoeken gedaan worden met de bewoners, zodat jaarlijks de plannen worden bijgesteld op basis van meningen van bewoners die er nieuw zijn gaan wonen. De coherente samenwerking van gemeente, projectontwikkelaars en het activeren van participatief burgerschap, biedt inspiratie voor onze opdrachten in Nederland.
Tenslotte hebben we een sessie gehad met het Franse adviesbureau Planète Publique, gespecialiseerd in participatietrajecten voor lokale overheden. We hebben onze methodes met hen gedeeld. Zowel de werking van het Franse overheidssysteem, als de verschillende besproken methodieken om participatie in te richten, bieden inspiratie voor ons werk in Nederland.
Met groot enthousiasme hebben wij terugreizend gebruik gemaakt van het Europese treinstelsel, om ook zo een klein steentje bij te dragen aan de duurzame opgaven waar we voor staan.