Muziektip - Dio Simmelink

In deze rubriek kiezen adviseurs een nummer dat voor ‘verandering’ staat. Als verwoed hiphop liefhebber- en mede initiatiefnemer van de HipHop2000, de jaarlijkse tegenhanger van de Radio 2 Top2000- kan ik in een Gemeente NXT waar rapper Sticks wordt aangehaald niet achterblijven en moet ik wel uit hetzelfde genre putten. Daarom kies ik voor Gangsta’s Paradise van de onlangs overleden Coolio. Dit nummer heeft de koers van hiphop, en specifiek gangsta rap voor altijd veranderd, zonder ooit gangsta rap te zijn geweest. 

De naam doet vermoeden dat dit de zoveelste hiphop klassieker uit de eerste helft van de jaren ‘90 is, die het gangsterleven verheerlijkt. Maar hij doet eigenlijk het tegenovergestelde. Coolio, of Coolio Inglesias (naar Julio Inglesias) zoals hij in het begin van zijn carrière op het podium stond, kende de straat maar al te goed. Groeide op in de bibliotheek, maar nam na de scheiding van zijn ouders op 11-jarige leeftijd de klassieke verkeerde afslagen en kwam in aanraking met geweld en drugs. Nadat hij zichzelf op zijn 20ste hervonden had kwam ook zijn doorbraak in hiphop, maar in tegenstelling tot generatiegenoten Notorious B.I.G. en Tupac waren zijn teksten een stuk ‘softer’, wat hem de bijnaam ‘un-Coolio’ opleverde.

Zo was ook Gangsta’s Paradise een soort schaap in wolfskleren. Verpakt als gangsta rap bracht hij een aanklacht tegen het systeem en een wens om er vooral uit te mogen stappen. Beginnend met de tekst uit een Psalm was dit blijkbaar de track die de deuren opende naar de bovenkant van de mainstream hitlijsten. En in die zin was het dus de track die het volgende tijdperk in de opkomst van hiphop inluidde. Het deed echter ook een deur dicht. Waar gangsta rap tot die tijd vooral underground was, was het nu dus oké om het op de radio te draaien. Of zoals een BBC journalist het verwoordde: "In many ways, Gangsta's Paradise signalled the end of gangsta, or 'reality' rap as a cult. It lost the allure of the forbidden when you mum started singing along."

Zelfs Stevie Wonder, waar de sample van was geleend, kon worden overtuigd. Was zijn eerste reactie nog: "No, no way. I'm not letting my song be used in some gangster song”, uiteindelijk hoefde Coolio er alleen de scheldwoorden uit te halen. Coolio zelf had gemengde gevoelens over het nummer. Hoewel het zijn carrière tekende hoopt hij ook herinnerd te worden vanwege zijn andere werk. Of zoals hij zelf in 2018 zei: "People would kill to take my place", maar: "I'm sure after I'm long gone from this planet, and from this dimension, people will come back and study my body of work".

Voor dit stuk heb ik ook geput uit de vele verhaaltjes die ik voor de HipHop2000 hebben geschreven. Nieuwsgierig? Kijk dan ook eens op www.hiphop2000.com of op het instagram-account dat vol staat met dit soort verhalen! 

Auteur

Afbeelding
Dio Simmelink
Dio Simmelink