Onderzoek naar ketensamenwerking in woningbouw

Het belang van samenwerking in de keten gaat in de woningcorporatiesector de komende jaren fors toenemen. Dat blijkt uit een onderzoek onder meer dan vijftig professionals werkzaam in de sector. Een overgroot deel van de respondenten vindt dat ketensamenwerking een grote bijdrage kan leveren aan het concurrerend vermogen, door onder meer een bijdrage te leveren aan positionering, een efficiëntere bedrijfsvoering en innovatiekracht.

Ketensamenwerking heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot één van de buzzwoorden in managementland. Organisaties voelen meer druk om terug te gaan naar hun core business, zich te specialiseren en te onderscheiden, en deze zoektocht leidt tegenwoordig vaak tot het aangaan van samenwerkingen in de keten. Ook tonen diverse onderzoeken aan dat het zoeken naar partners in de gehele waardeketen steeds belangrijker wordt voor het versterken van de marktpositie en/of het innovatiepotentieel van beide partners.

Volgens Frank Engelbart, partner bij Rijnconsult en meer dan twintig jaar ervaring in ketensamenwerking, is het bouwen aan vertrouwen, zowel intern als met de ketenpartners, de grootste uitdaging: “succes wordt bepaald door de mensen die er samen mee aan de slag willen.”

>> Lees hier het artikel over de conclusies van ons onderzoek naar ketensamenwerking in de woningbouw