Actuele ontwikkelingen ZZP-inhuur in de zorg
Rijnconsult I Rieken & Oomen bemiddelt al meer dan 35 jaar zelfstandige professionals als interim-manager. Dit doen wij middels een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst of door het verlonen of detacheren van tijdelijke krachten.
Binnen de zorg is er momenteel onrust over de inzetbaarheid van deze ingehuurde externen. De Tweede Kamer heeft recent meerdere moties aangenomen die opdrachtgevers en zelfstandigen meer duidelijkheid moeten geven.
ZZP kan wel!
Sinds 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst actief op schijnzelfstandigheid. Dit heeft geleid tot terughoudendheid bij veel organisaties. Interim professionals worden soms onterecht uitgesloten van opdrachten, uit angst voor naheffingen of juridische risico’s. Kamerleden van VVD, D66 en BBB willen deze onzekerheid wegnemen met een overheidscampagne.
Deze moet opdrachtgevers informeren over hoe zij zzp’ers op een legale en verantwoorde manier kunnen inhuren. Ook wordt het gebruik van uitsluitende teksten als “zzp’ers niet toegestaan” in vacatures ontmoedigd. De Hoge Raad heeft namelijk geoordeeld dat het ondernemerschap van de zelfstandige een volwaardig criterium is bij het beoordelen van de arbeidsrelatie.
Wetten in voorbereiding
Er zijn twee wetsvoorstellen die momenteel de koers bepalen voor de toekomst van zelfstandig ondernemerschap:
- Wet VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden)
Deze wet, die per 1 januari 2026 moet ingaan, introduceert drie gelijkwaardige beoordelingscriteria om te bepalen of iemand zelfstandig werkt of feitelijk in loondienst is.
- Werknemerschapscriteria zoals aansturing, integratie in de organisatie en het ontbreken van ondernemersrisico.
- Zelfstandigheidscriteria zoals vrijheid in werkuitvoering, eigen materiaal en expertise.
- Ondernemerschapscriteria zoals meerdere opdrachtgevers, btw-afdracht, acquisitie en investeringen.
Nieuw is het rechtsvermoeden van werknemerschap: bij een uurtarief onder circa €33 (excl. btw) wordt iemand automatisch als werknemer beschouwd, tenzij het tegendeel bewezen wordt.
- Zelfstandigenwet
Dit alternatief (initiatiefwet van VVD, D66, CDA en SGP) is in consultatie en biedt een zzp’er de mogelijkheid om via een zelfstandigentoets aan te tonen dat hij of zij ondernemer is. De wet bevat een zelfstandigentoets, werkrelatietoets en “de wil der partijen’.
Deze Zelfstandigenwet wordt positief ontvangen door belangenorganisaties zoals de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN), omdat het zzp’ers meer grip geeft op hun positie en opdrachtgevers duidelijkheid biedt.
Duidelijkheid via bemiddeling
De inzet van interim-managers vraagt om zorgvuldige afwegingen en transparante samenwerking. Zeker in sectoren waar strategisch advies, verandermanagement of tijdelijke leiding nodig is, blijft de zelfstandige professional van grote waarde.
Rijnconsult I Rieken & Oomen volgt de ontwikkelingen van dit dossier op de voet en hanteert de laatste inzichten, mede verkregen door de Raad voor Interim Management (RIM). Wij begeleiden opdrachtgevers bij het verantwoord inzetten van interim professionals: het resultaatgericht omschrijven van de opdracht is hier een van de elementen. Wij ondersteunen zelfstandigen bij het vinden van passende opdrachten. Onze aanpak is juridisch onderbouwd, transparant en gericht op duurzame samenwerking.
Wil jij weten hoe je zzp’ers veilig en effectief kunt inzetten binnen jouw organisatie? Neem contact met ons op via interim@rijnconsult.nl of plan direct een vrijblijvend adviesgesprek in via 030-2984220.
Samen zorgen we voor zekerheid, kwaliteit en continuïteit in je organisatie.
Auteur

