Even er tussenuit tijdens de Young Consulting Days

Leren van en met elkaar staat altijd hoog op de agenda bij Rijnconsult. Als kersverse adviseur ging ik mee met de Young Consulting Days om met mijn collega’s de fijne kneepjes van het consultancy vak te leren.

Het was een zoete inval bij herberg Tertulia in Sint Agatha voor de junioren en- medioren van Rijnconsult en Atrivé. Omringd door de natuur bood de Brabantse herberg ons een informele plek om er even tussenuit te gaan en van elkaar te leren. En dat is zeer waardevol gebleken want na 1,5 jaar Teams-turen en zelfstandig projecten draaien, zou je bijna vergeten dat je het niet alleen doet! Het konden soms eenzame maanden zijn van achter je bureautje (in je nog niet al te riante bovenwoning). Bovendien zijn sommigen net voor of middenin de coronacrisis begonnen…  Hoog tijd dus om elkaar eens live te ontmoeten tijdens de Young Consulting Days.

Met een samengestelde groep van 12 consultants heeft de organisatie een omvangrijk en divers programma neer kunnen zetten. Van woensdagochtend tot vrijdagmiddag; ik neem jullie mee:

Ondergedompeld in de wereld van Artificial- en Business Intelligence heeft Xomnia ons wegwijs gemaakt in alles wat te maken heeft met data-science. Of het nu algoritmische toewijzing van huurders is of predicatieve smart afvalcontainers in de stad zijn; alles draait om data. Voor ons is het van belang de principes achter data-science te begrijpen en de taal te spreken om mee te kunnen doen met deze technisch maatschappelijk ontwikkelingen.

Met deze kennis op zak was het tijd om weer wat hersencellen af te breken. Met een clinic Mixed Martial Arts werden we niet alleen getraind in het karate, boksen en Tai Chi, ook werd ons bewust gemaakt van de plaats die het eigen lichaam binnen de organisatie in neemt.

Bij het aanbreken van de avond braken we de eerste flessen van de wijnproeverij aan. Champagne tegenover Cava. Naam versus faam, traditie versus bravoure. Het thema: Frankrijk tegen de rest. Het eten werd verzorgd door een thuis chef die naadloos de wijn-spijs combinatie uitvoerde. Het fundament is gelegd wat betreft kennis (en kunde) van wijn. We zien er naar uit om dit in een breder verband uit te bouwen en te delen onder de collega’s!

De rust was wedergekeerd in herberg Tertulia… maar niet voor lang.

Vroeg in de ochtend arriveerden twee coaches om onze inner bitches te ontdekking. Onze wat? Iedereen heeft innerlijke kritische stemmetjes (de inner bitches) die vanaf kinds af aan tot  gedragspatronen zijn gegroeid. Hoewel de inner bitches je gebracht hebben tot waar je nu staat, kunnen ze je soms ook weerhouden van bepaalde onwennige nieuwe patronen. Het inzicht van zowel je eigen gedragspatronen als die van anderen zijn waardevol gebleken voor de persoonlijk ontwikkeling als organisatieadviseur en de samenwerking met collega’s en klanten.

Klokslag 1 uur veranderde de sfeer en werden we meegenomen op avontuur. Een avontuur door de jungle, langs gevaarlijke rivieren met hongerige krokodillen en vallende eieren. Uitgerust met een knapzak vol veranderkundige relieken maakte onze gelauwerde collega Erwin van de Pol, ook wel de Freek Vonk van Rijnconsult genoemd, ons wegwijs in veranderkundige teamdynamica. Spellen en spelen die ingezet kunnen worden om teams spelenderwijs inzicht te geven in hoe men met elkaar samenwerkt. Onze rugzakken zijn weer verder gevuld. En hoewel we zelf soms ook deze teamdynamica begeleiden voor klanten, is het altijd mooi om zelf het lijdend voorwerp te zijn onder toeziend oog van Erwin.

Na weer een volle dag met invliegende trainers en coaches hadden we herberg Tertulia voor onszelf. Althans, ik vrees dat de buurman mee heeft kunnen genieten van onze zang en- rapkunsten

Vrijdagochtend probeerde de zon door het wolkendek heen te breken. Met succes en niet lang daarna volgden wij het goede voorbeeld voor een evaluatie in de zon.

De Young Consulting Days was een zeer welkome en geslaagde 3-daagse. Het geeft binding met de plek waar we werken, je leert je collega’s (eindelijk!) beter kennen, en het is een moment om stil te staan en te leren en ontwikkelen.

Auteur

Afbeelding
Berend Mutsaers
Berend Mutsaers