'Work hard, play hard'


Kersverse adviseur Bianca Meekers maakte haar eerste heidedagen bij ons mee en schrijft haar bevindingen in deze blog. Een kijkje in de keuken van Rijnconsult.

Je zou maar van organisatieactivist Jaap Peeters (auteur van o.a. de Intensieve Menshouderij) horen dat waar je voor staat als bureau best heel erg Rijnlands is en dat je ook nog eens Rijnlands georganiseerd bent met je zelfsturende teams en collectief eigenaarschap. Dank Jaap, fijne opsteker! Jaap was de 1e gastspreker tijdens de heidedagen van Rijnconsult. Een jaarlijkse happening voor al onze medewerkers en associés en de 1e keer dat ik erbij was... Ik ben halverwege mei dit jaar bij Rijnconsult gestart en tijdens de kennismakingsprocedure stelde ik mijn beelden over adviesbureaus steeds meer bij: tuurlijk is een goede omzet belangrijk, want hoe kunnen we anders maatschappelijke impact blijven maken, maar evenzo belangrijk is het om met elkaar op te laden en samen te leren. 'Work hard, play hard' dus! Dat 'play hard' doen we tijdens onze vele kennis- en uitwisselsessies én dus tijdens de heidedagen.

De rode draad van deze heidedagen was voor mij 'de samenhang der dingen' oftewel holistisch en ecologisch kijken en oplossingen bedenken. Zowel in organisaties (Jaap Peeters) als in de maatschappij. Lector betekeniseconomie Kees Klomp (ook enorm geëngageerd, net als Jaap) belichtte deze laatste invalshoek en wat werd ik hierdoor geïnspireerd. Heel kort door de bocht, maar toch ook heel fundamenteel: wát als we de mens als gelijkwaardig zien aan de dieren en de natuur. Laat even op je inwerken... Dat betekent nogal wat. Bijvoorbeeld voor de voedseltransitie, oftewel de omslag naar een andere manier van eten produceren en consumeren. In gesprek met 6 vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties die zich met de voedseltransitie bezighouden, bleek ook weer dat we alleen vanuit een holistische kijk, in samenwerking via netwerken en ketens de juiste stappen kunnen zetten die nodig zijn om gezonder te eten, verspilling te voorkomen etc.. Mocht dit allemaal wel heel erg verantwoord en serieus klinken, dat ‘playen’ doen we ook op andere manieren hoor: een ‘wat weten jouw collega’s nog niet van jou-bingo’, een mini-speurtocht (zie de foto) en lekker eten en drinken stonden ook op het programma. Én het blijkt dat vele collega’s uit hun dak gaan van het Nederlandse levenslied, weer een ontdekking 😉

banner Heidagen

Even terug naar de inhoud... Écht naar elkaar luisteren en je laten beïnvloeden door een ander is al een waardevolle stap en natuurlijk zijn er nog vele vervolgstappen nodig. Want hoe dan? Disruptief of via de weg van de geleidelijkheid? Hoe doe je dat in de samenwerking? Wie pakt welke rol? Vraagstukken waar je ons als Rijnconsulters voor wakker kunt maken en waar wij graag aan bijdragen: het werkend maken van samenwerken in netwerken en ketens. 'Gewoon' maatschappelijke impact maken dus!

Bianca Meekers, senior adviseur team Binnenlands Bestuur

Auteur

Afbeelding
Bianca Meekers
Bianca Meekers