Sacher-Torte en Talentontwikkeling

Ben je al eens in Wenen geweest? Dan heb je vast de beroemde taart gegeten met het geheime recept. Twee lagen cake met tussen de lagen abrikozenjam en een buitenkant van pure chocolade, heerlijk! Wat heeft die chocoladetaart met talentontwikkeling te maken?

Toen ik vorige week in Wenen was hoorde ik het verhaal hoe deze taart is ontstaan. In 1832 was de chef-kok ziek geworden terwijl er hooggeplaatste gasten uitgenodigd waren aan het hof van politicus Klemens von Metternich. Ten einde raad vroeg men de koksleerling Frans Sacher om zijn uiterste best te doen een mooi dessert te maken. Met een uitstekend resultaat, zelfs keizerin Elisabeth liet de taarten vanuit Wenen naar Londen komen.

De taart wordt volgens 34 exacte stappen gemaakt en vervolgens ingepakt in een speciale houten doos zodat de smaak niet aangetast wordt. Overal in Wenen kun je de taart proeven of zo’n kist met taart kopen voor thuis. Uiteraard werd de taart al gauw nagemaakt en dat leidde tot een rechtszaak in 1962 met als gevolg dat alleen de originele Sacher-Torte met een verbindingsstreepje geschreven mag worden.

Wat een lef om zo’n belangrijke opdracht te geven aan de jongste kok die nog in opleiding was! En dat is volgens mij gelijk de kern van talentontwikkeling. Herkennen van talent is altijd het startpunt. Daarna een kans die zich voordoet gebruiken om talent de ruimte te geven om zich te ontwikkelen. Dat laatste woord bedoel ik letterlijk, uit de wikkels komen. Talentontwikkeling wordt door sommige mensen als soft gedoe gezien. Ik ben het daar niet mee eens. Het is mensen aanspreken op hun talent, mensen stretchen door een opdracht te geven die net boven hun niveau is. Door ambitieuze doelen te stellen, net iets meer te vragen dan het gebruikelijke. Het resultaat van talentontwikkeling, als je het goed aanpakt, is dat de medewerker in zijn kracht komt te staan en gaat bloeien. De organisatie plukt daar vervolgens de vruchten van die na de bloeiperiode groeien.

Ben jij als leider binnen jouw gemeente bezig met talentontwikkeling? Ken je de medewerkers die jij mag leiden goed genoeg? Weet je wat ze in hun vrije tijd doen? Welke talenten hebben ze nog meer dan jij ze ziet inzetten tijdens werktijd? Als je erachter komt dat jij je medewerkers onvoldoende kent is daar jouw eerste stap om jouw gemeente meer gebruik te laten maken van de aanwezige talenten. Uit onderzoek van Lis Wiseman blijkt dat gemiddeld maar 50% van de aanwezige talenten wordt benut. Je hebt dus potentieel twee keer zoveel fte aan boord dan je nu denkt, wat een mogelijkheden! Leidinggevenden blijken een sleutelrol te spelen in het aanboren van dit ongebruikte talent. Iedereen kent in zijn leven wel iemand die hem tijdens zijn loopbaan heeft gestimuleerd tot een volgende stap. Wiseman noemt dat de multiplier van talent. Wie was jouw multiplier?

En ben je zelf een multiplier van talent in anderen? Als je interesse hebt kan ik je helpen als MT om multipliers van talent te worden.

Specialisten

Afbeelding
Pieter Rop
Pieter Rop