Business Review Leren en ontwikkelen

Vol trots bieden wij u de zesde Rijnconsult Business Review aan, het zusje van de Harvard Business Review (HBR). Het thema van dit jaar: hoe kan een organisatie leren en ontwikkelen? We voelen ons uitgedaagd door een artikel in HBR ’Why organizations don’t learn‘. Daarom hebben we ons advieswerk van het afgelopen jaar door die bril bekeken. Welke interventies helpen nu om wel te leren als organisatie? Elk artikel in deze editie is geschreven aan de hand van een uitdaging bij een klant van Rijnconsult en eindigt met concrete tips en adviezen. Deze zesde editie is een mooi vervolg op onze vorige Business Review onder de titel ‘Tijd voor een nieuwe tijd’. We leven in een tijd die wordt geduid als een VUCA-wereld: Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguous. Een wereld die snel verandert en waarin je niet meer je hele beroepsmatige leven kunt teren op de opleiding die je rond je 24e afgerond hebt. Lifelong learning is het nieuwe devies. Niet wachten op de opleiding die je aangeboden krijgt van je werkgever maar zelf initiatief nemen en verantwoordelijkheid pakken voor je ontwikkeling. Carol Dweck spreekt over de fixed en de growth mindset. Hoe ga je om met kansen, belemmeringen, kritiek, succes van anderen en waar richt je je inspanningen op? In de fixed mindset is er eigenlijk geen groei en ontwikkeling meer na je 25e mogelijk en in de growth mindset kun je tot je dood nieuwe dingen leren. Wat ook past in een VUCA-wereld is het besef dat je als organisatie niet al je uitdagingen alleen kan oplossen. Sommige wicked problems zijn te complex en kun je alleen binnen een netwerk oplossen. Denk bijvoorbeeld aan het energievraagstuk. In onze adviespraktijk zien we deze netwerkvraag dan ook steeds meer komen. Een aantal artikelen in deze Review gaat daar nader op in. Als het om leren gaat, ontdekken steeds meer organisaties dat het sturen van je medewerkers naar een cursus weinig rendement heeft. Het besef groeit dat het leren in de praktijk rond een concreet organisatievraagstuk het meeste oplevert. Maar tegelijkertijd is dat niet de makkelijkste manier van leren. Iedereen onderschrijft de tegeltjeswijsheid ‘Fouten zijn kansen om te leren‘, maar om echt te leren van een fout is nog niet zo eenvoudig. Is het daadwerkelijk veilig genoeg dat mensen zich kwetsbaar durven opstellen en hun onzekerheden op tafel leggen? Durft het leiderschapsplatform de verantwoordelijkheid echt op zich te nemen naar hun bestuur of raad van toezicht? Gelukkig zien we in de praktijk goede voorbeelden dat het echt kan, maar we zien ook de worstelingen. Laat je niet ontmoedigen door de worsteling, het resultaat is de inspanning waard! Uiteindelijk wordt het potentieel van een organisatie bepaald door het potentieel van de mensen.
 
Staat het creëren van een leeromgeving voor u ook als speerpunt op de agenda?
We helpen u graag deze te ontwikkelen. Wenst u een vrijblijvend gesprek of heeft u andere vragen, neem dan gerust contact met ons op via 030-298 42 50 of secretariaat@rijnconsult.nl.

Wilt u dieper ingaan op bepaalde onderwerpen uit onze RBR? Wij geven verschillende seminars. Klik hier voor meer informatie. 

Wij wensen u veel leesplezier en zijn benieuwd naar uw reactie op onze Business Review!

>> Download de digitale versie van deze Business Review
>> Aanvraag gedrukt exemplaar


Alle artikelen Leren en ontwikkelen

Columns

Eerdere uitgaven Rijnconsult Business Review:

RBR TvNwT   rbr leiderschap  RBR lean   rbrnetwerk  rbrwendbaarheid    

Auteur(s):

Pieter Rop