Eenvoudig ontwikkelen; het kan!

Een succesvolle aanpak voor organisatieontwikkeling op afdelingsniveau met en door medewerkers
 

Zo’n beetje elke gemeente is er wel mee bezig. De opgave centraal, wendbaar worden, van buiten naar binnen werken, organisch ontwikkelen etc. Een Buzzword bingo is zo gemaakt. Toch zijn het belangrijke én noodzakelijke ontwikkelingen om (toekomstige) maatschappelijke opgaven aan te kunnen. Hoe zorgen we nu dat gemeentelijke afdelingen daadwerkelijk stappen maken, zonder in abstracte toekomstbeelden te blijven hangen? Simpel, to-the-point en met positieve energie. Het kan.
 

Ophalen, ophalen, ophalen

Werk met aantal ‘ambassadeurs’ uit verschillende teams van een afdeling die de ontwikkeling gaan dragen en uitdragen. Dit bevordert het integraal werken. Start vervolgens met een analyse. Waar zijn we goed in?  Waar zitten verbeteringen? Een simpele methodiek als SWOT (analyse van Strengths, Weaknesses, Opportunities and Threats) geeft al veel duidelijkheid. Het is belangrijk om een diverse mix van medewerkers te hebben, van adviseurs tot ondersteuners, met een goede afspiegeling van de de verschillende teams. Vervolgens een essentieel en een vaak vergeten aspect, wat vinden interne én externe klanten van de afdeling? Wij raden een bijeenkomst mét medewerkers aan. Dit zorgt vooral, naast wat spanning vooraf, voor nieuwe inzichten, energie en wederzijds begrip.
 

Kies koers

Uit de eigen analyse en opmerkingen van klanten destilleren de ambassadeurs een aantal (max. 5!) ontwikkelpaden waar de afdeling aan wilt werken. Per ontwikkelpad (bijv. ‘verbeteren informatievoorziening’) gaan ambassadeurs in de organisatie aan de slag aan de hand van een simpel projectplan met concrete acties. Belangrijk is hier ook goed na te denken over hoe de gehele organisatie meegenomen wordt.
 

Doe, evalueer en verbeter

Dit is vaak een spannende fase. Van de brainstormkamer naar de werkvloer. De ambassadeur, nu projectleider, doet er goed aan om nieuwe collega’s te betrekken die niet bij de ontwerpfase betrokken waren. Met hen voert hij/zij de verbeteracties uit. Het belangrijkste? (Twee)maandelijks evalueren. Welke acties werkten wel, welke niet? Wat gaan we komende maand anders om ons ontwikkelpad beter uit te voeren? En vervolgens: volhouden en successen vieren!



Rijnconsult heeft jarenlange ervaring met het opzetten en begeleiden van dit type trajecten. Wij helpen u graag verder. Voor vragen kunt u mailen naar: jeroen.bronswijk@rijnconsult.nl

Specialisten

Afbeelding
Boris Gooskens
Boris Gooskens