Een marathon van vijf collegeperiodes

Rotterdam en Den Haag maken zich elk voorjaar op voor twee van de grootste hardloopevenementen in Nederland. Na de “City-Pier-City” halve marathon in de hofstad, staan de toppers in de havenstad een maand later aan de start voor de dubbele afstand. 

Weinigen zullen bij hardlopen denken aan de NPZW en de NPRZ. Toch staan ook die afkortingen voor inspanningen die veel uithoudingsvermogen vergen. 

Chris Schaapman startte vorig jaar als directeur van het Nationaal Programma Den Haag Zuidwest (NPZW). De ambitie? “In 2040 hebben de 70.000 inwoners van Moerwijk, Morgenstond, Bouwlust en Vrederust dezelfde kansen als andere inwoners van Den Haag. Ze voelen zich gezond en veilig, doorlopen een goede opleiding, hebben geen geldzorgen en wonen fijn.”

Zijn Rotterdamse collega begeleidt al veel langer veranderingen in 16 wijken met 200.000 inwoners. Sinds 2012 werkt Marco Pastors als directeur van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ) aan de ontwikkeling van “Zuid”. “Zijn” programma heeft soortgelijke ambities om opleidingsniveau, arbeidsparticipatie en woonkwaliteit te laten stijgen: naar het gemiddelde van de vier grote steden in Nederland. 

Een van de succesfactoren die Pastors ziet, is dat van meet af aan het besef aanwezig moet zijn dat het een lange adem vergt om die ambities binnen bereik te brengen. Al gauw zo’n vijf collegeperiodes. En vasthouden aan dat uitgangspunt lijkt zich uit te betalen. Halverwege de looptijd gaat het met veel mensen op Zuid beter dan tien jaar geleden. Meer mensen komen aan het werk, schoolprestaties gaan vooruit en de woningvoorraad verbetert. Dat laatste kunnen de hardlopers met eigen ogen aanschouwen, een flink deel van de marathon voert door de wijken op Zuid. 

Met zoveel vasthoudendheid en uithoudingsvermogen moeten ambtenaren wel goede marathonlopers zijn. Het is niet voor niets dat er een speciale ambtenarenmarathon bestaat.

Aan een marathon gaat een goede training vooraf. Daarin voorzien we als Rijnconsult niet. Wel hebben we een opvatting over maatschappelijke opgaven, de complexiteit ervan en hoe je naar de aanpak ervan kunt kijken. In dit artikel uit de Rijnconsult Business Review kan je meer lezen over ‘wicked problems’. 

In de podcast over veranderkunde van Christian van den Berg, licht Pastors toe waarom die focus op de lange termijn zo belangrijk is. Hier te vinden op Spotify. De midterm review van het Rotterdamse programma is te downloaden op de site van NPRZ.

De halve marathon in Den Haag is op 10 maart, de Rotterdamse marathon is op 14 april. Beide evenementen zijn ten tijde van het schrijven van dit artikel al uitverkocht. Deelnemen aan de ambtenarenmarathon in september, een estafette, is nog wel mogelijk: https://www.ambtenarenmarathon.nl

Auteur

Afbeelding
Jordi de Vreede
Jordi de Vreede