Een parachute is soms net zo veilig als een lege rugzak

Over sommige dingen zijn we het eens. Je moet belasting betalen, als de thee heet is dan wacht je, en als je uit een vliegtuig springt gebruik je een parachute. Want zonder parachute ga je dood. Logisch toch? Toch is dit pas in 2018 wetenschappelijk onderzocht. En wat blijkt: zonder parachute blijkt net zo veilig te zijn als met parachute! Aldus de wetenschap. Maar wat heeft dit te maken met Zorg? En met de manier waarop we ons werk doen? Je leest het in deze blog van onze adviseur Danny Huisman.

In onze maatschappij vragen we steeds vaker om onderzoek. Zaken moeten uitgezocht zijn, en weloverwogen. En toch: niemand die met een parachute uit een vliegtuig springt, vraagt zich af of dit wel wetenschappelijk onderbouwd is.

In 2018 hebben gerenommeerde wetenschappers een poging gedaan om wetenschappelijk te onderbouwen in hoeverre het gebruik van parachutes ervoor zorgt dat mensen niet gewond raken als ze uit een vliegtuig springen. En wat blijkt: zonder parachute blijkt net zo veilig te zijn als met parachute! Aldus de wetenschap.

De wetenschappers plaatsen een kleine kanttekening bij hun onderzoek. Aangezien ze geen vrijwilligers konden voor de controlegroep – er bleek niemand te zijn die “in naam der wetenschap” zonder parachute uit een vliegend vliegtuig wilde springen – hebben ze het onderzoek gecontroleerd uitgevoerd. Op anderhalve meter hoogte. En daaruit bleek wetenschappelijk onderbouwd dat “parachutegebruik verminderde het overlijden of zwaar letsel niet significant (0% voor parachute versus 0% voor controle; P> 0,9)”. Sterker nog, “deze bevinding was consistent in meerdere subgroepen.” Dus, wie durft? 

Auteur

Afbeelding
Danny Huisman
Danny Huisman