Living Lab en Community of Practice: vernieuwende aanpakken voor Rijnlandse vraagstukken in gemeente Land van Cuijk

Wij hebben ons 45-jarig jubileum gevierd door gratis adviesuren ter beschikking te stellen. Een van de winnaars is de jongste en grootste gemeente van Brabant: Land van Cuijk. Samen met de gemeentesecretaris Johan Postma werken we aan Rijnlandse vraagstukken en hebben we twee interessante aanpakken verkend.

 
Living Lab

De eerste insteek is het opzetten van een 'Living Lab Land van Cuijk' rondom thema's als kerndemocratie, participatie en dienstverlening of leiderschap. De centrale vraag hierbij is: hoe kun je deze thema's onderzoekend en innoverend, op een Rijnlandse manier oppakken en vormgeven? Dit betekent dat we op zoek gaan naar een praktische en op samenwerking gerichte manier om deze vraagstukken aan te pakken.
 

Community of Practise

De tweede aanpak die we aan het verkennen zijn, is het opzetten van een 'Community of Practice'. Hierbij willen we een praktijkgerichte leergemeenschap vormen met gemeenten zoals Renkum, Reusel-de Mierden, Best en Venray, die Rijnlands georiënteerd zijn. In deze gemeenschap willen we Rijnlandse vraagstukken centraal stellen, gericht op de organisatie (autonomie, vakmanschap, leiderschap, enz.) of die betrekking hebben op 'de buitenwereld' (bijv. je rol, wijze van werken en toegevoegde waarde als gemeenten).
 

Samenwerking met Land van Cuijk

Land van Cuijk is de jongste en grootste gemeente van Brabant en omhelst 32 dorpen. De gemeente denkt groots en begint klein, en heeft een sterke focus op Rijnlandse principes. Dit maakt hen een perfecte partner voor ons om mee samen te werken. We zijn erg enthousiast over dit project en kijken ernaar uit om samen te werken aan deze belangrijke vraagstukken.

Leuk om nog even te melden is dat er inmiddels twee adviseurs van onze young professionals tak Rijnconsult Jetzt aan de slag zijn met projecten als de opvang van Oekrainse vluchtelingen en de verbinding in de organisatie/ post fusie.