Samen werken aan leefbaarheid

Het is inmiddels alweer ruim een jaar geleden dat het ministerie van BZK het eindrapport gepresenteerd heeft van de evaluatie van de Woningwet. Conclusie was onder meer dat hoofddoelen van de herziene Woningwet zijn bereikt en dat waar mogelijk detailregels en wettelijke uitvoeringsvoorschriften worden geschrapt. Die vereenvoudiging raakt ook de rol en de toegestane activiteiten van woningcorporaties rondom het thema leefbaarheid.

De rol voor de woningcorporaties op het thema leefbaarheid werd door de Woningwet aardig (en deels ook terecht) aan banden gelegd met als doel de focus op de kerntaak te houden. Daarmee was echter nog niet gegarandeerd dat andere partijen als gemeenten, welzijnsorganisaties of wijkteams de uitdagingen rond het thema leefbaarheid oppakten. Sterker nog, veel woningcorporaties en gemeenten hebben de ervaring dat het overnemen door andere partijen maar zeer beperkt plaatsvindt. Het is tegelijkertijd belangrijk te constateren dat het thema leefbaarheid onder meer door vergaande ambulantisering van de GGZ, het gegeven dat ouderen en mensen met een beperking zolang mogelijk zelfstandig in de eigen woning (moeten) blijven wonen wel steeds belangrijker en complexer wordt en dat we in de dagelijkse adviespraktijk merken dat partijen hiermee worstelen. Zelf, als gemeente, woningcorporatie, politie of welzijnsorganisatie, maar zeker en misschien juist wel als het gaat om samenwerken op dit thema. In dat licht is de instrumentele aanpassing na de evaluatie van de Woningwet waarmee woningcorporaties meer (financiële) ruimte hebben gekregen om een bijdrage aan de leefbaarheid te leveren meegenomen, maar uiteindelijk gaat het om een investering op het gebied van samenwerken. 

Samenwerken gaat alleen niet vanzelf. Dat is hard werken, voor iedereen, van bestuurders tot aan de medewerkers in het veld. Dat is gestructureerd werken aan een gezamenlijk doel. Investeer eens in het professionaliseren van het projectmanagement. Tijdens een van de trainingen die we op dit gebied verzorgden werd het treffend door een van de deelnemers gezegd: “We waren al maanden bezig, maar we kwamen nauwelijks verder. Het ontbrak niet alleen aan een helder doel, maar we hebben ook nooit nagedacht over een aanpak. Deze training gaat ons nu wel helpen om resultaten te halen, onze beperkte tijd beter te benutten en echt verder te komen”.  Maar samenwerken heeft ook een ‘zachte’ kant, houding en gedrag, je eigen organisatie er klaar voor maken om aan het grotere werk succesvol te kunnen beginnen. Daarover hebben we recent een artikel geschreven …… met belangrijke handvatten.

Klik hier om het artikel 'Hoe maak je je organisatie klaar voor regionale samenwerking?' uit onze Rijnconsult Business Review te lezen.

Specialisten

Afbeelding
Ingrid de Jong
Ingrid de Jong